Dodik: SNSD neće ni u kakvu koaliciju sa SDA

SNSD neće ići ni u kakvu koaliciju sa SDA, neće potpisivati nikakav programski dokument, već je cilj da se ide samo u tehničku koaliciju, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao da će sutra biti na sastanku u Parlamentu BiH sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a i Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, a jedna od glavnih tema biće formiranje vlasti na nivou BiH.

Istakao je da Evropska unija očekuje što brže formiranje vlasti bez bilo kakvog uslovljavanja, podsjećajući da NATO nije opcija Republike Srpske.

“Nije nepoznato da ja preispitujem svoj boravak u Predsjedništvu”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da BiH jedina ne želi da potpiše sporazum o roming zbog interesa nekih kompanija, prenosi Fokus.

“Ima li uopšte potrebe da preispitujemo potpisivanje tog sporazuma i zašto bi građani plaćali veću cijenu i uopšte ne želim da se bavim time”, rekao je Dodik dodajući da nije tamo da zaradi platu i da neće da troši energiju i snagu na beskrajne sastanke i na kasnije osporavanje nečega što se ranije dogovori.

SNSD je danas odlučujući faktor svih političkih procesa i nastavlja da djeluje na očuvanju izvornih principa Dejtonskog sporazuma, rekao je Dodik.

Na konferenciji za novinare koja se održava u Banjaluci povodom 23 godine od SNSD-a, Dodik je rekao da je SNSD izrastao iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata, te da nijedne godine nisu imali pad i da su sve njihove pobjede – pobjede njihovih aktivista.

Prema njegovim riječima, ova stranka počela je da 50 članova a danas ima 192.707 članova.

“U veoma složenim političkim i društvenim okolnostima 1996. godine odlučeno je da bude formirana Stranka nezavisnih socijaldemokrata koja je poslije prerasla u Savez nezavisnih socijaldemokrata. Sve ove godine su godine našeg uspjeha i rasta”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je SNSD ostao uporan u odbrani dejtonskih vrijednosti BiH.

“Naša politika danas jeste dodatna stabilizacija i primarno jačanje snage Republike Srpske i na taj način djelujemo na svim nivoima i na domaćoj i na međunarodnoj sceni”, naglasio je Dodik.