Dodik spreman Putinu prenijeti poruke iz Federacije BiH

NATO integracije Bosne i Hercegovine su za Rusiju neprihvatljive, poručio je ministar spoljnih poslova Rusije, te prokomentarisao, kako kaže, pisanja u SAD da Srbi u BiH igraju destruktivnu ulogu.

"Nedavno je neki američki tink-tenk centar objavio da treba da se odustane od Dejtonskog sporazuma jer će Srbi da koče stupanje u NATO. Kao cilj, dakle, opet nije postavljeno blagostanje BiH i tri njena konstitutivna naroda već stupanje u NATO", ocjenio je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije.

Odnose sa i ciljeve Rusije u BiH komentarisao je i sam ruski predsjednik Vladimir Putin. U intervjuu za Večernje novosti poručio je da je ova zemlja usmjerena na energetske projekte, bankarstvo i farmaceutiku u cijeloj BiH.

"Saradnja sa Republikom Srpskom, koja je sastavni dio Bosne i Hercegovine, odvija se na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine", istakao je Putin.

Za analitičare, dolazak Putina u Beograd ima za cilj jačanje uticaja Rusije u zemljama regije, i ekonomski i politički.

"Rusija ima regionalne interese i ona jako naglašeno postavlja te interese u okviru saradnje. Kao što vidimo i predsjedavajući Dodik će biti u ime RS u Beogradu i to nije prvi put", kazao je Miloš Šolaja, profesor na FPN u Banjaluku.

"Jasno je da Rusija želi da spriječi dalje proširenje NATO-a, jasno je da mi na Zapadnom Balkanu imamo novu geopolitičku borbu između raznoraznih igrača, i jasno je da NATO neće tek tako dignuti ruke", dodao je Vedran Džihić, iz austrijskog Instituta za spoljne poslove.

Dio te geopolitičke borbe sutra bi mogao bi i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je najavio da će se sastati sa ruskim predsjednikom, te poručio da je spreman prvom čovjeku Rusije prenijeti poruke kolega iz Predsjedništva.

"Ja ću u četvrtak biti sa predsjednikom na posebnom sastanku i evo biću u prilici da ukoliko iz FBiH bude nekih sugestija važnih za njih, ja ću te poruke prenijeti", otkrio je Dodik.

"Razgovarali smo i poruke za gospodina Putina i Rusku Federaciju ja sam spreman da dajem jedino onda kada se ta stvar institucionalno postavi onako kako treba. Sutrašnji sastanak u Beogradu je relacija dvije zemlje Srbije i Rusije. BiH sa tim nema ništa i ne treba da bude predmet", zaključio je Džaferović.

U jeku rasprave o NATO-u, ali i priprema za Putinov dolazak u Srbiju saopštenjem se oglasio poslanik DF-a u Parlamentu BiH, Dženan Đonlagić. Optuživši predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da je spreman zajedno sa Dodikom Rusiji isporučiti suverenitet BiH.

"Politika koja je u ovom trenutku više okrenuta Rusiji nego NATO savezu, i to je vidljivo golim okom", kazao je Đonlagić.

"Ne bih ja komentirala ničije prijedloge, pogotovo kada govori u ime HDZ-a. HDZ ima svoje stavove i kada su u pitanju evropske i evroatlanske integracije, ali i svih drugih stavova koji se tiču funkcionisanja, rada, opstanka i budućnosti BiH", odgovorila je Borjana Krišto, predsjedavajuća PD PS BiH.

Da je Rusija izuzetno zainteresovana za zbivanja u BiH bilo je jasno i prošle godine, kada su u Sarajevo i Banjaluku stigli Sergej Lavrov, ali i Valentina Matvijenko iz ruske Dume.