Dodik: Svjetski centri nisu htjeli da se stradanje Srba proglasi genocidom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da umanjivanje broja žrtava ustaškog sistema logora smrti Jasenovac, koje vrše pojedini hrvatski autori, ima za cilj da umanji ovo stradanje koje po "karakteru predstavlja genocid".

"Stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu nikada nije proglašeno genocidom, jer to nisu htjeli ni svjetski centri, pošto su zanemarivali sve što stiže iz komunističke Jugoslavije, ali nije htjela ni komunistička vlast", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, uoči promocije monografije "Jasenovac - Auschwitz Balkana", čiji je autor izraelski historičar Gideon Greif.

On je dodao da je komunistički režim jednako odgovoran za skrivanje takvih podataka, "računajući da će vrijeme uništiti dokaze i eliminisati sjećanja", prenosi Srna.

Dodik je rekao da se Srbi vraćaju sjećanju na svoja stradanja tek u zadnjih dvadesetak godina, dok država Izrael to već dugo radi.

"Večeras je veoma važna prezentacija monumentalnog djela jednog od najvećih autoriteta u svijetu koji izučava genocid i stradanja. Važno je da sa te adrese dolazi studija koja govori o tome da je stradanje u Jasenovcu i na Balkanu identično onome u Auschwitzu", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, za domaću javnost je veoma važno to djelo, a to što strani autori govore o toj tematici znači da je potkrepljeno historijskim i svakim drugim činjenicama.

"To djelo zavređuje da bude u svakoj našoj javnoj ustanovi, u svakoj biblioteci, u školi i u svakom srpskom domaćinstvu. Taj zbornik govori o strahotama stradanja i o politici Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ koja je imala za cilj da konačno riješi `srpsko pitanje` na način da se pobije trećina Srba, trećina protjera, a trećina pokrsti /u katoličku vjeru/", rekao je Dodik.

Izvor: