Dodiku se žuri s imenovanjem Tegeltije: Stranke u Federaciji stalno kalkulišu na sitno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je spreman da se još ove sedmice održi sjednica Predsjedništva na kojoj bi Zoran Tegeltija iz SNSD-a bio imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali je istakao i da u ovom trenutku ne može reći da li će sjednica biti zakazana.

"Niko ne spori da Srbima pripada to mjesto. Кoliko znam iz razgovora sa predstvanicima stranaka u FBiH nije sporno ništa ni oko imena Zorana Tegeltije ali ne znam zašto se s tim odugovlači. Ako neće neka kažu, možemo i mi da blokiramo", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

On je istakao da po zakonu u roku od 15 dana od formiranja Predstavničkog doma, Predsjendištvo treba da donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg.

"Taj zakon ne poštuju ali se pozivaju na zakon kada je u pitanju zastava Republike Srpske. Neki od članova Predsjedništva BiH zaustavljaju formiranje Vijeća ministara zbog nekih svojih uslova", istakao je Dodik.

On je poručio da se u Sarajevu vodi politika "kreni da nigdje ne stigneš", pa tako i u vezi sa formiranjem Vijeća ministara.

"RS je formirala svoje politike i spremni smo da konstituišempo organe na nivou BiH. Čak imamo i preporuke sa evropskog nivoa da se to učini što je prije moguće, a onda zapadnemo u tu nemogućnost koja se zove Sarajevo, u kojoj se stalno nešto kalkulišpe na sitno i nikada se ništa ne može napraviti na krupno - napomenuo je Dodik.