Dok je Evropa okovana ledom, u Australiji imaju suprotan problem: "Kuhamo se živi"

ć

Velike dijelove Australije ponovno je zahvatila vrućina u nedjelju zbog sve većeg toplinskog vala, za koji je nacionalni meteorološki prognostičar rekao da je povećao rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara dok je zemlju zahvatio El Nino.

Upozorenja za ekstremne toplinske valove, najvišu ocjenu opasnosti, na snazi su drugi dan za dijelove Zapadne Australije i proširena su na Južnu Australiju, dok su područja Queenslanda, Novog Južnog Walesa i Sjevernog teritorija bila pod "ozbiljnim" upozorenjima, rekla je prognostičarka.

Upozoreno je da bi u Zapadnoj Australiji, geografski najvećoj saveznoj državi u zemlji, udaljena područja Pilbara i Gascoyne u nedjelju mogla dosegnuti visokih 40 stepeni Celzijusa.

U rudarskom gradu Pilbara Paraburdoo, oko 1.500 km sjeverno od glavnog grada Pertha, prognozirana je najviša temperatura od 48 stepeni, više od sedam stepeni iznad prosječnog maksimuma za januar.

Najviša zabilježena temperatura u Australiji, 50,7 stepeni Celzijusa, zabilježena je u zračnoj luci Onslow u Pilbari 13. januara 2022.

U zapadnoaustralskom gradu Meekatharra, upravitelj hotela Royal Mail Alex McWhirter rekao je da bi vas vrućina mogla "skuhati žive".

"Sunce vam grije odozgo, imate vruću zemlju koja vas grije odozdo i to je pravi izazov", rekao je 29-godišnji engleski državljanin. "Nisam siguran želim li pokušati otići u krevet večeras na 50 stepeni bez klime."


Na istočnoj obali, u dijelovima glavnog grada Novog Južnog Walesa Sydneyja u nedjelju se predviđalo da će dosegnuti 40 stepeni, gotovo 10 iznad prosječnog maksimuma za januar.

Vrući i suhi uvjeti povećali su rizik od šumskih požara u nekim područjima, rekao je prognostičar, tokom El Nina, koji se obično povezuje s ekstremnim pojavama poput šumskih požara, ciklona i suša.

Posljednje dvije sezone šumskih požara u Australiji bile su prigušene u usporedbi s "Crnim ljetom" 2019.-2020. kada su šumski požari uništili područje veličine Turske, usmrtili 33 osobe te oko 3 milijarde životinja.