Domovi zdravlja puni mališana: Hara epidemija morbila

Epidemija morbila

Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa, proljev i povraćanje, grlobolja, kašalj i osip

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZFBiH), do 24. marta ukupno su prijavljena 964 slučaja zaraženih od morbila. Domovi zdravlja širom FBiH prethodnih dana puni su mališana, najviše vrtićke dobi, koji imaju simptome koje sa sobom nose morbili.

Što se tiče broja oboljelih po kantonima, najviše ih je registrirano u Sarajevskom – 630. U Tuzlanskom kantonu je prijavljeno 292 oboljelih, a u Zeničko-dobojskom 25.

Veliki kašalj

Podsjetimo, morbili su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana. Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa, proljev i povraćanje, grlobolja, kašalj i osip koji kreće od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete.

Također, mnogo je oboljelih i od velikog kašlja. Do 24. marta prijavljena su 363 pacijenta, od toga najviše u Sarajevskom kantonu.

Radi se, također, o zaraznoj bolesti koja se uglavnom prenosi kapljično, putem zraka. Posebno su osjetljiva djeca od prve do pete godine.

Otežano disanje

Simptomi na koje treba obratiti pažnju su: napadi kašlja koji traju nekoliko minuta i pogoršavaju se noću, između napada kašlja se osoba bori za dah, otežano disanje nakon kašlja, što može dovesti do plave ili sive boje kod beba, pojava guste sluzi, što može dovesti do povraćanja kod djece i jakog crvenila u licu.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 posto stanovništva bude vakcinisano.