Donald Trump traži da se njegovo suđenje prenosi uživo na televiziji

.
Advokati bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa traže direktan televizijski prijenos suđenja zakazanog za mart, iako zakon to ne omogućava.

Suđenje, za koje se traži televizijski prijenos, se odnosi na optužbu da je Trump nastojao da poništi izbore 2020. godine nakon što je poražen.

Njegovi advokati su u zahtjevu naveli da je Trump žrtva progona Bijele kuće i aktuelnog predsjednika Joe Biden te da podržavaju napore novinskih organizacija da pruže direktan televizijski prijenos suđenja koje bi trebalo da počne u martu 2024. godine.

Pravilo koje je na snazi decenijama zabranjuje televizijsko emitovanje krivičnih i građanskih postupaka pred saveznim sudom, kojima javnost uglavnom može lično prisustvovati.

"Svaka osoba u Americi, pa i šire, trebala bi imati priliku iz prve ruke proučiti ovaj slučaj i gledati kako, ako dođe do suđenja, Trump sebe oslobađa ovih neosnovanih i politički motiviranih optužbi", navode njegovi advokati.

Vlada tvrdi da bi televizijski prijenos suđenja mogao predstavljati rizik za postupak, uključujući olakšavanje potencijalnog zastrašivanja svjedoka i porotnika.

Novinske kuće su u svojim zahtjevima za emitovanje navele neuobičajen stepen javnog interesa za slučaj i nemogućnost da se svi zainteresovani za suđenje smjeste u zgradu suda.