Dove koje su učili Allahovi poslanici

Savjetujem ti, dragi čitaoče, da se saživiš sa ovim ajetima, a nema ljepšeg saživljavanja s kur'anskim ajetima od onih koji su u isto vrijeme i dove koje bude osjećanja i ostavljaju tragove na srcima. Od učenja koje ne ostavlja tragove u najdubljim dijelovima naših srca i koje ne čini da srca pritom zadrhte; i koja ne osvjetljavaju naše razume – nećemo imati koristi

Evo nekoliko kur'anskih primjera primljenih dova. Pogledaj, kako je Uzvišeni Allah primio dovu Nuhovu, a.s., kojeg su zlostavljali, mučili i protjerali iz njegovog kraja.

Dova Nuha, a. s.

Kakvim je riječima Nuh a.s. zazivao Allaha?
I on je svoga Gospodara zamolio:- Ja sam pobijeđen, pa Ti pomozi. (El-Kamer, 10.).
Riječi tako jednostavne, a nose tako duboke spoznaje… Spoznaju da je Allah Pomagač svim onima koji su pobijeđeni, da je Onaj koji odagnava brige zabrinutim, Onaj koji pruža utočište svakom čovjeku.
Osjećam da je tvoje srce radosno zbog ove dove i ne prestaje je ponavljati i tako radost uvećavati i upotpunjavati.
A sada evo kako je Uzvišeni Allah primio Nuhovu dovu: I Mi smo kapije nebeske pootvarali vodi koja je neprestano lila, i učinili da iz zemlje izvori provru, i vode su se sastale kako je određeno bilo. (El-Kamer, 11.-12.). Ovo je bio spas za Nuha, a.s., i vjernike koji su bili s njim. Osjećaš li zanos i radost u svome srcu sada?!
Doista u dovi poslanika Nuha, a.s.: Ja sam pobijeđen, pa Ti pomozi, imamo dvije vrste osjećanja: i
1) osjećanje velike slabosti i snažne potrebe za Allahom,
2) osjećanje moći, čvrstine, smirenosti i staloženosti.
Znaj, dragi brate, kada god budeš molio Allaha sa prvim osjećanjima, rezultat takve molbe bit će drugo osjećanje koja ćeš u isti tren dobiti. Zar ne misliš isto kao i ja?!

Dova Zekerijjaa, a.s.

Pogledaj poslanika Zekerijjaa, a.s. Bilo mu je uskraćeno da ima djecu i supruga mu je bila nerotkinja. Kada je duboku starost doživio kakva je bila njegova dova? Gospodaru moj, ne ostavljaj me sama, a Ti si Najbolji Nasljednik, prenosi SAFF.

I ovdje imamo osjećanje strašne potrebe za Allahovom i ubjeđenja da mu niko drugi ne može pomoći. Evo kako je Allah primio njegovu dovu: Pa smo mu se odazvali i poklonili mu Jahjaa i izliječili mu ženu. (El-Enbija, 89.). Dragi brate, sin kojeg je dobio je primanje njegove dove. Doista mnogi ljudi i danas žele da im Allah da dobro potomstvo, a posebno kada zađu u godine. Ljudska je priroda takva. Neki među ljudima tragaju za razlozima zašto im Allah nije dao djecu, odlaze ljekaru sa svojim suprugama i kucaju na sva vrata tragajući za onima na kojima piše Budi! I ono bude! Dragi brate, nemoj zaboraviti dovu.

Dova Sulejmana, a.s.

Pogledaj poslanika Sulejmana, a.s., koji je živio u vrijeme kada nije postojao munjeviti naučni napredak niti tehnologija. On je živio prije svega toga. On je molio dragoga Allaha: Gospodaru moj, oprosti mi i daruj mi vlast kakvu niko osim mene neće imati. Ti Si uistinu Onaj Koji bogato daruje. (Sad, 35.) Sve dok postoji dova i obraćanje Allahu, postoji i primanje dove i ispunjenje onoga šta se traži. Jeste li čuli za vladara kojem je data četvrtina onoga što je dato Sulejmanu, a.s., sve do našeg vremena? Uprkos tehnologiji i svemu drugome ne postoji niti je postojao čovjek koji ima ili je imao vlast kakvu je vlast imao Sulejman, a.s. On je učio dovu Allahu koja je primljena i koja se ostvarila, tako da takvu vlast neće imati niko do Sudnjega dana: kakvu niko osim mene neće imati.

I ovdje možemo naći dvije vrste osjećanja i spoznaje. U dovi uviđamo slabost i potrebu za Allahom, a moć prema drugima; poniznost pred Allahom, a dostojanstvo prema drugima; siromaštvo pred Allahom, a bogatstvo prema drugima. Ovakva osjećanja čine ljudsko srce živim, čistim i stamenim…to su osjećanja i spoznaje koja čine vjernička srca nesalomljivim.

Dova Ibrahima, a.s.

Pogledaj poslanika Ibrahima, a.s., koji se nalazio usred pustinje u kojoj nema obradivog zemljišta, ni vode, ni života… Kao da je u svemiru za koji ne zna smisao i svrhu… Kao da je živ a ne zna zašto je živ… Šta mu je drugo preostalo osim da se obrati svome Gospodaru riječima: Gospodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove… (El-Bekare, 126.) Pa Allah oživi ovaj dio Zemlje nakon što je bio umrtvljen i neplodan… Mekku. Opskrbi njene stanovnike velikom opskrbom na koju ni računali nisu – primljena dova poslanika Ibrahima, a.s.

Savjet svakom čovjeku koji voli svoju domovinu… Svakom čovjeku kojem je drag njegov grad… Savjetujem vas da se Allahu obraćate sa dovom kojom se obraćao i Ibrahim, a.s., jer smo danas u jako velikoj potrebi za ovakvom dovom. Hajdemo učiti dovu, šta čekate?

Dova Ejjuba, a.s.

Pogledajte poslanika Ejjuba, a.s., kojeg je Allah bolešću na iskušenje stavio te je postao nemoćan i nepokretan. On je učio sljedeću dovu, a od tebe, dragi brate, tražim da o njoj razmišljaš: (Gospodaru) Mene je nevolja snašla a Ti si od milostivih najmilostiviji.(El-Enbija, 83.)
Vjernik koji je povezan sa svojim Gospodarom stalno teži da bude s Njim. Stoga njegove riječi i njegove dove su poput najintimnijeg razgovora. I Allah dragi prima dovu svoga roba Ejjuba, a. s. : I Mi mu se odazvasmo i nevolju mu koja ga je morila otklonismo… (El-Enbija, 84)

Mi trebamo ovu dovu danas nakon što su nas svladale ili oslabile razne bolesti iz svih mjesta. Bolesti nisu ostavile na miru nejake i stare, već su okupirale i svladale sve redom…osim onih kojima se Allah smilovao i sačuvao ih.

Molim od Allaha milost i spas za sve nas.

Obradujte sve bolesne: ozdravit ćete Allahovom voljom i Allah će otkloniti od vas bolesti koje su vas snašle, ali uz dva uvjeta:
1) dova (Odazivam se dovi molitelja kada Me pozove)
2) potpuna uvjerenost (jekin) u Allahovo odazivanje dovi njeno ispunjenje

Dova vjernika u svakom vremenu i na svakom mjestu

Vidim da si spreman naučiti dovu vjernika kako bi ona bila tvoja stalna dova. A evo ovo je dova iskrenih vjernika: “Gospodaru naš, mi smo čuli glasnika koji poziva vjeri:'da vjerujete u Gospodara vašega!’, pa smo povjerovali! Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, i pokrij hrđave postupke naše i usmrti nas s onima koji su dobri. Gospodaru naš, daj nam ono što si nam obećao preko Svojih poslanika i ne ponizi nas na Sudnjem danu! Ti, doista ne kršiš, obećanje Svoje”(Ali Imran, 192.-194.)

Allahov odgovor je glasio: “I Gospodar im se njihov odazva…” (Ali Imran, 195.)
Uistinu, Rafii je bio u pravu kada je kazao: “Nije na lampi pored puta da kaže: ‘put je mračan’, već je na njoj da kaže ako joj se govori: ‘evo, ja sam ga osvijetlila.’

Ovo kažem svim onima koji svijet vide mračnim i crnim i u njemu ne vide nikakva dobra.
Dragi brate, budi lampa i moli Allaha dovom iskrenih vjernika.

S arapskog preveo
Sabahuddin Sijamhodžić