Dr. Knežević: Zakon o ograničenoj upotrebi duhana prevashodno mjera zaštite nepušača

pusenje
Iz godine u godinu, 31. maja aktuelizira se pitanje konzumacije cigareta i općenito duhanskog dima. Razlog je obilježavanje Svjetskog dana nepušenja koji podsjeti na sve negativne aspekte konzumacije duhana i same posljedice.

 

“Pušenje je neprijatelj cijelog ljudskog tijela, ne postoji organ, tkivo koje nije zahvaćeno negativnim posljedicama konzumiranja duhana koji se u organizam unosi i žvakanjem ili šmrkanjem. Pušenje može dovesti do niza bolesti, a jedna od njih je rak pluća“. – kaže u izjavi za Radio Velika Kladuša doktor iz velikokladuškog Doma zdravlja Miodrag Knežević.

U Federaciji BiH od 28. maja ove godine zabranjeno je pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i javnom prijevozu. Osim toga, zabranjena je i upotreba duhanskih proizvoda u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, a čiji će nadzor vršiti policijski službenici. Također, predviđene su i novčane kazne.

Doktor Knežević pozdravlja uvođenje ovog zakona za kojeg smatra da je prevashodno namijenjen da zaštiti nepušače. Smatra da će probuditi svijest ljudi da se štetno pušenje stavi u važan faktor narušavanja javnog zdravlja.

bilježavanje Svjetskog dana nepušenja prilika je da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, i o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju ukućana i okolišu. Naš sagovornik je uputio apel pušačima da budu svjesniji svoje okoline, odnosno, da ne izlažu druge pasivnom pušenju

Svjetski dan nepušenja inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija još 1987. godine. Ovaj dan se obilježava s ciljem ukazivanja na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana. Ove godine kampanja Svjetskog dana nepušenja glasi „Uzgajajte hranu, a ne duhan“.