Drama Bišćanke uhapšene u Sarajevu: Pobjegla iz Srbije od supruga nasilnika, on je prijavio za otmicu djeteta

,
Nakon saslušanja u Tužilaštvu USK, puštena na slobodu

Iz MUP-a Kantona Sarajevo danas je saopćeno da je u Sarajevo jučer uhapšena J. M. (34) iz Bihaća za kojom je bila rspisana potraga MUP-a Unsko- sanskog kantona.

Kako portal “Avaza” zanaje riječ je o drami jedne žene koja je prije nekoliko godina bila prisiljena da pobjegne s djetetom iz Srbije od nasilnog supruga. 

On ju je prijavio za otmicu, te ova žena već petu godinu vodi borbu oko skrbništva nad svojim maloljetnim sinom. 

Zlostavljao je i prijetio

Naime, redakciji “Dnevnog avaza” javila se Z. Dž. (identitet poznat redakciji, op. a.), sestra J. M. objasnivši da je policija njenu sestru jučer iz Sarajeva dovela u Bihać gdje je dala izjavu u Tužilaštvu USK nakon čega je puštena na slobodu.

Želim samo da objasnim da moja sestra nije nikakav kriminalac, njena borba za skrbništvo traje nekih četiri-pet godina. Bila je udata u Srbiji za pravoslavca. Trpila je svašta, spavao je s nožem ispod jastuka, ponižavao ju je i zbog vjere. Prijetio joj je ubistvom više puta, krio dječiji pasoš. 

Nije mogla tamo da alrmira policiju, jer ju je ubijedio da neće biti niko na njenoj strani zato što je muslimanka. Razbio joj je četiri telefona i kad krene na posao, isključio bi internet da ona ne može nikoga kontaktirati dok je on na poslu. 

Živjeli su u mjestu Barič kod Obrenovca u Srbiji. Kada je djetetu bilo tri godine, nekako je uhvatila priliku, dokopala se dječijeg pasoša, s malom torbicom uzela dijete i došla u Bihać - ispričala je za “Avaz” Z. Dž.

Dodala je da je u međuvremenu sud u Obrenovcu donio odluku kojom se sestrino dijete dodjeljuje ocu.

On se u međuvremenu oženio, ta žena je u brak dovela svoju kćerku, a zajedno imaju još jednu kćerku. Još uvijek je bio s mojom sestrom u braku - napominje naša sagovornica.

Nastavljamo borbu

Zbog prijave oca i postupka pred bh. pravosuđem dječaka su morali voditi u Centar za socijalni rad, a pred sudskim vještakom je drhtao na sami pomen oca.

On je moju sestru prijavio za otmicu, bila je potjernica, ali smo to sada riješili. Dala je izjavu zašto je iz Bihaća otišla u Sarajevo. Došla je u Sarajevo, jer nema povjerenja ni u koga, sud i Centar za socijalni rad. 

Našla je posao u Sarajevu, lijep stan, trudi se da djetetu bude dobro, upisala ga je u školu, radi sve što bi jedna majka učinila za svoje dijete. Nikome nije jasno kako je to sud u BiH mogao da prihvati takvu presudu iz Obrenovca, pogotovo da se majci oduzme dijete - navodi Z. Dž. i dodaje:

Institucije ne rade svoj posao, nastavit ćemo se boriti. Ne oduzima se dijete tako lako majci koja je zdrava i prava. On joj je govorio: “Ako ga ne ućutkaš bacit ću ga psu”, eto o kakvom se ocu radi. Sud je prihvatio presudu iz Obrenovca i proglasio ju pravosnažnom i mi se još uvijek borimo.