Esad Duraković: Migrantska kriza i krunski argument za disoluciju

Esad Duraković kazao je da je kranji cilj migrantske krize u BiH stvaranje pretpostavki i ''argumenata'' za disoluciju tzv. Herceg-Bosne i Republike Srpske.

Kako je naglasio, nije isključeno ni insceniranje incidenata s izbjeglicama u glavnim ulogama - sve s ciljem da se kreira ''krunski argument'' za pokušaj teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine.

''Krajnji cilj jeste da se stvori takva situacija migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini da bi susjedne zemlje, biću otvoren, susjedne politike u Srbiji i Hrvatskoj i njihovi izvođači radova u Bosni i Hercegovini, a to su Čović i Dodik - da bi imale argument za disoluciju i da kažu: Federacija koju čine uglavnom Bošnjaci je prenapućena izbjeglicama koji su sigurnosna prijetnja. Biće tu i insceniranja incidenata. Tada će imati ''krunski argument'' za disoluciju Herceg-Bosne odnosno Republike Srpske. To je opasna stvar'', rekao je Esad Duraković na početku razgovora s Almom Dautbegović Voloder u Novom danu.

Govoreći o posljedicama migrantske krize na Bosnu i Hercegovinu, gost N1 televizije problem je identificirao kao ''dramatičan''. Prema njegovim riječima, Evropa griješi jer ''izigrava neku vrstu humanosti u BiH''.

''Problem je dramatičan zbog toga što je priliv izbjeglica sve veći i još nije na vrhuncu. Dramatičan je i zbog toga što je Bosna i Hercegovina pravno i politički neuređena zemlja. Problem je i u tome što je pristup rješavanju probleme potpuno pogrešan, počevši od Evropske unije pa do domaćih vlasti. Evropska unija je čvrsto zatvorila granice prema migrantima. Oni nama nude neke milione da pravimo izbjegličke centre, a izbjeglički centri nisu trajno rješenje problema. Evropa griješi zbog toga što izigrava neku vrstu humanosti u Bosni i Hercegovini i nama govore kako treba da se ponašamo prema migrantima. Mi se zasad ponašamo korektno, a oni ako su zaista humani, onda bi trebalo da otvore granice za prijem migranata, ali prije toga trebalo bi da Evropa i Sjedinjene Američke Države zaustave ratove u zemljama iz kojih dolaze migranti. Oni i dalje razaraju te zemlje. Bosni i Hercegovini koja je na ivici propasti daju neke milione, a mi ne možemo da brinemo sami o sebi. Radi se o etičkom licemjerju koji nas uče kako treba da se ponašamo, a oni se ne ponašaju kako treba'', rekao je akademik Duraković.

On je dodao da bi Evropa morala intervenirati tako što će osujetiti dolazak migranata iz ratom zahvaćenih zemalja. Iznenađen je reakcijama Šefika Džaferovića i Željka Komšića, članova državnog Predsjedništva, na ovaj problem.

''Bosanska krajina je pod samim srcem Evrope. Oni bi morali intervenirati u smislu da osujete dolazak migranata iz te zemlje. Normalno je da predsjedavajući Dodik opstruira svaku vrstu rješenja, osiguranja granica, ali bi recimo Komšić i Džaferović trebali jasno i glasno, da vrisnu i upozore Evropu, da će Bosna imati problem i da će Evropa imati problem'', poručio je on.

Duraković je ponovio tezu da se susjedne zemlje nisu odrekle Bosne i Hercegovine kao ratnog plijena.

''Ima nekih signala, nadam se da bi Sjedinjene Američke Države, NATO i Evropa djelovati energičnije. Da nam ne postavljaju uvjete koje ne možemo ispuniti. Bosni i Hercegovini prijeti ozbiljna opasnost disolucije i toga moramo biti svjesni. Politike susjednih zemalja nisu se odrekle BiH kao ratnog plijena'', potcrtao je on.

Na pitanje da li su u Bosni i Hercegovini ''pale sve maske'', akademik Duraković je istakao da je ''sve jasno''.

''Sve je jasno, HDZ u Bosni i Hercegovini koji je u vlasništvu Dragana Čovića jako dugo - odavno je demaskiran. On je bacio masku. Politički faktori u Republici Srpskoj također ne kriju maske. Imamo totalni apsurd da čovjek koji je na čelu države svuda govori da ne voli državu i da je neodrživa. Na takve akcije čovjeka na toj poziciji šuti Evropska zajednica, šuti Wigemark, visoki predstavnik izrazi zabrinutost dok ovaj naoružava formacije. Jedino mi nije jasna pozicija bošnjačkog korpusa u BiH. Ponekad mislim da bošnjačke stranke ne rade za Bosnu i Hercegovinu. Ne reagiraju na pravi način na one akcije koje su usmjere protiv države BiH. Maske su uglavnom pale'', procijenio je Esad Duraković.

On je govorio i o akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, obrazovanju i drugim temama. Uskoro donosimo video kompletnog razgovora.