Džaferović u Stocu: Na osnovu onog što sam vidio obilazeći BiH, siguran sam da ću pobijediti

Treba još mnogo raditi na jednakopravnosti Bošnjaka, ali i svih drugih naroda i građana u Hercegovini, jedna je od poruka koju je večeras u Stocu poslao Šefik Džaferović, kandidat SDA za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Kazao je i da je na osnovu dosadašnjih posjeta gradovima i općinama zaključio da će sigurno pobijediti na izborima.

Džaferović je danas obišao Ljubuški, Čapljinu, Bivolje Brdo i Domanoviće, a na centralnom trgu u Stocu održao je javnu tribinu.

Džaferović je kazao kako je vidio da je položaj Bošnjaka u Hercegovini, gdje na lokalnom nivou vlast obnaša HDZ, loš i da se ne poštuju osnovna ljudska prava i slobode.

"Trebamo još puno toga uraditi u Bosni i Hercegovini da bi se svim ljudima ostvarila njihova zagarantovana prava. Želim da svaki čovjek ima jednake šanse bez obzira na kojem pedlju ove zemlje živi. U ovim sredinama se ne poštuju prava Bošnjaka kad je u pitanju i njihov status u Ustavu Zapadnohercegovačkog kantona, pravo na bosanski jezik, pravo na proporcijalnu zastupljenost pri zapošljavanju u javnim preduzećima i instirucijama", izjavio je Šefik Džaferović.

Kazao je da će se boriti da se ta prava do kraja ispoštuju jer je to jedini mogući put, drugim putem Bosna i Hercegovina ne može da ide.

"Pravi put ove zemlje je put reintegracije i poštivanje prava i Srba i Hrvata i Bošnjaka i ostalih, na cijelom njenom području. Na taj način ćemo najbolje reintegrirati našu državu i uz jačanje ekonomije učiniti da život čovjeka bude bolji nego što je bio", izjavio je.

Šefik Džaferović je siguran u pobjedu SDA na izborima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kazao je kako ta politička opcija ima za cilj da osnaži svoju poziciju i bude glavni stub za formiranje vlasti.

"I naravno cilj je da ja pobijedim na izborima za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Po onome što sam mogao da vidim obilazeći brojna mjesta, a imam namjeru obići sve sredine u izbornoj jedinici iz koje se bira bošnjački član Predsjedništva, kao i mnoga mjesta u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, vidim da ću ja zasigurno pobijediti", kazao je Džaferović.

Poručio je da svi narodi trebaju poštovati jedni druge, da iako jesmo različiti u etničkom smislu, u državno-pravnom smo svi Bosanci i Hercegovci, građani i državljani Bosne i Hercegovine.

"Volio bih da se taj osjećaj pripadnosti državi izgrađuje kod svih nnjenih građana", zaključio je Šefik Džaferović. 

Džaferović sutra u Mostaru, zajedno s aktualnim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ima tribinu u Narodnom pozorištu, a prekosutra nakon posjete Jablanici i Prozoru, s građanima će razgovarati u Konjicu.