Emotivna promocija knjige mlade bihaćke autorice

Kolaps

Sinoć smo prisustvovali jednoj od najemotivnijih promocija, posebno kada znamo da se radi o mladoj bihaćkoj autorici koja je svojim autobiografskim kazivanjem pokušala da približi svu problematiku kroz koju prolaze djeca u odrastanju u specifičnim uslovima shvatanja svijeta i najbližih oko sebe.

Prošić Irma, rođena 08. aprila 1998.god. u BiH. Završila Srednju Medicinsku skolu sa odličnim uspjehom. Student je Visoke zdravstvene škole u Prijedoru. Zaposlena u KB „Dr.Irfan Ljubijankić“. Irmino pisanje seže još od osnovne škole, te shodno tome ovo je prva knjiga mlade autorice.

Kolaps je prvobitno nastao kao dnevnik. Publikacija i promocija nikad nisu bile u planu dok se u određenom trenu nisu same nametnule.

Kolaps je autobiografsko djelo koje ima za cilj podizanje svijesti o mentalnim bolestima. Skup najdubljih i najmračnijih osjećaja jednog bića koja su pretočena u riječi ove knjige su nastale mahanizmom 'ispusnog ventila'.

Svakom autoru pisanje dođe kao jedan vid opuštanja i olakšanja, pa tako i njoj.

Kao što je već rečeno, knjiga ima za cilj podizanje svijesti o mentalnim bolestima. Depresija, anksioznost, poremećaj ishrane, poremećaj identiteta, bipolarnost su samo jedne od mnogih koje su, nažalost, na prostorima Balkana i dan danas tabu tema. Osobe se boje otvoreno razgovarati o tome iz straha od predrasude, neshvaćenosti i ismijavanja.

Smatramo da nam treba više ovakvih primjera, malih koraka koji vode ka napretku. Knjige, razgovori otvoreni i bez filtera u medijima, mali razgovori sa najbližima, ogromna podrška je ono što nam trenutno nedostaje da bi ovakve bolesti bile razumljivije i shodno tome, da bi osobe koje pate od mentalnih poremećaja imale podršku koja im je potrebna na svakodnevnoj osnovi.

Shodno tome, nadamo se da će ova knjiga pokrenuti taj put jednim malim korakom koji će nas odvesti u napredak prema shvatanju da ovakvim osobama treba samo mnogo ljubavi, podrške i razgovora. Da nisu 'ludi'. Da nisu 'čudni'. Da su samo neshvatljivi.

'Ja bih voljela da sam prije desetak godina imala ovakvo štivo za pročitati, gdje bih vidjela savršen primjer neke druge osobe koja sa vanjske strane ima zivot potpuno drugaciji od mog a sa unutrasnje strane potpuno isti. Kako su se izborili, na koji način, otkud motivacija za neprestani korak naprijed, kako zivjeti zivot sa mentalnim oboljenjem i ono najvažnije, kako živjeti život poslije iste? Ali ko zna, možda baš ova knjiga sutra pomogne jednom malom krhkom biću, kao što sam nekad bila ja, da shvati da nije jedino, da ima neko ko ga razumije, podržava i voli, te da stvarno postoji nada u bolje sutra i svijetlo na kraju tunela', kazala je za naš portal mlada autorica.

Kolaps je idealan primjer toga. Nizovi uspona i padova, mentalne krize, korak naprijed pa nazad tri sve samo zbog jednog cilja, a to je život u kojem svi prihvataju da su mentalne bolesti oboljenja kao i sva druga i da su dio naše svakodnevnice i da jedino što trebamo jeste da pričamo o tome, da razbijemo predrasude i  da drugimo pomognemo da shvate da nisu sami i da postoji izlaz koji nas pomno čeka sa osmijehom na licu i širokim zagrljajem.

Autorici čestitamo na njenoj prvoj knjizi i na promociji koja je izazvala suze u punoj sali Gradske Galerije Bihać te preporučujemo da zavirite u svijet te male djevojčice kroz vremenski portal njene knjige koja Vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim, ne samo zbog emocija koje izviru iz svake rečenice, već i zbog toga što ćete, možda, prepoznati u tekstu nekog iz Vaše blizine, nekog kome možete pomoći.

FOTO: Cazin.net