Epidemiološka situacija u USK ipak nije alarmantna u odnosu na Sarajevo

.
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je praktično pred kolapsom, izjavila je jučer direktorica Sebija Izetbegović, a što je i danas opetovano i potvrđeno bh. medijima. Nedostaje i kisika, odjeli u kojima su smješteni kovid pacijenti sa teškom kliničkom slikom su prepuni, a direktorica Izetbegović ih očekuje još...

BIHAĆ/SARAJEVO, 15. marta - U sarajevskom kantonu epidemiološka situacija izmiče kontroli, protekli vikend je tamo bio obilježen uvođenjem lockdowna, a odgovorni u kantonalnim institucijama su skoro pa u stalnom zasjedanju.

 

U Univerzitetsko kliničkom centru proglašeno je vanredno stanje, cjelokupno medicinsko osoblje je vraćeno sa godišnjih odmora, a direktorica Sebija Izetbegović kaže da nemaju ni dovoljno kisika. U sinoćnjoj izjavi je rekla da se očekuje još pacijenata iz kantona koji su suosnivači Centra, pri tome je naglasak stavila na goraždanski i naš, Unsko-sanski kanton kao dijelove gdje je pogoršana epidemiološka situacija.

 

Ipak, stvari nisu onakve kako se referiraju prema USK, a u tom pogledu potražili smo i informacije od nadležnih i upućenih u brojke onih koji su oboljeli od koronavirusa na ovom dijelu FBiH, te liječeni u KCUS-u.