Epilog požara u firmi Austrotherm EPS kod Bihaća

Požar

Naš portal je izvještavao sa lica mjesta, a i mnogi drugi portali su prenosili vijest o velikom požaru koji je počeo jutros oko 07:00 sati, a koji je stavljen pod kontrolu i ugašen u poslijepodnevnim satima.

Početni požar, koji je nastao u proizvodnom pogonu, su pokušali ugasiti sami radnici, ali bezuspješno, kako navode očevici ovog nemilog događaja.

Osnovna djelatnost firme je proizvodnja zvučnih i termoizolacijskih materijala koje je izvozila na područja EU, te je zbog repromaterijala koje koristi u svojoj proizvodnji i požar bio toliko snažan i katastrofalan za sam objekat.

Gašenju požara pristupila je PVB Bihać odmah po prijemu poziva, a kasnije im je u ispomoć došla i PVB Cazin. Policija je osiguravala cijeli događaj.

Zbog plinskih instalacija evakuisano je stanovništvo iz neposredne blizine navedene firme, a blokiran je i saobraćaj na relaciji Kamenica – Vrsta.

Stanovništvo iz okolnih mjesta je obaviješteno da ne izlazi iz kuća i da zatvore prozore zbog velike količine opasnog dima koji se osjetio i u Karlovcu, što smo saznali od jednog prisutnog fotoreportera koji je upravo došao iz tog grada.

Nakon ugašenog požara utvrđena je velika materijalna šteta koja je nastala na samom objektu. Povrijeđenih nije bilo.

Jedna ekipa profesionalnih vatrogasaca će biti prisutna sve do sutra kako bi nadzirala i eventualno spriječila nastanak novog požara.

O uzrocima požara trenutno se ne može govoriti, mada se već počelo špekulisati o, navodnoj, ljudskoj pogrešci, koja, naravno, nije isključena, ali će se konkretnije moći govoriti nakon izvršenog uviđaja od strane nadležnih institucija i agencija kada će se moći konkretnije govoriti i o visini štete koja je nastala.