Erdoan: Doživjet ćemo uspjeh u proizvodnji letećih vozila

.
Najvažniji kapital u tehnologiji su produktivni umovi i Turskoj su potrebni mladi.

 

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da će epohalne inovacije na svim poljima od vještačke inteligencije do sajber (cyber) sigurnosti biti zasijane i razvijane na Teknofestu, najvećem turskom festivalu zrakoplovstva i tehnologije. 

 

Erdoan je u Gaziantepu prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada učesnicima Teknofesta, a tom prilikom su svečano otvoreni novoizgrađeni kompleksi naučnih i tehnoloških radionica za mlade u 30 turskih provincija.

 

On je u obraćanju prisutnim kazao kako je Teknofest postao svjetski brend i kako je to mjesto i događaj za sve mlade koji žele pokazati svoje talente, znanje i vještine na polju tehnologije, uključujući zrakoplovstvo, robotiku i razvoj raketa.

 

- Najvažniji kapital u tehnologiji su produktivni umovi i Turskoj su potrebni mladi i uspješni ljudi za ostvarenje njenih nacionalnih ciljeva - poručio je Erdoan.

 

Erdoan je podsjetio da Turska prije nekoliko decenija nije bila prisutna u avijaciji, te je dodao kako je u proteklim godinama progresa Turska napravila velike iskorake na svim poljima.

 

- Turska je ušla u red rijetkih zemalja u proizvodnji bespilotnih letjelica, a sličan uspjeh ćemo dostići i u proizvodnji automobila i letećih vozila - poručio je Erdoan.

 

Teknofest je počeo u četvrtak u Gaziantepu i traje do sutra.

 

Prestižni festival nastao je kao nacionalni tehnološki iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo. Cilj festivala je jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke, jačanje ljudskih resursa Turske kada je riječ o stručnim i sposobnim inženjerima i naučnicima.

 

Tokom festivala održavaju se se različita takmičenja koja podržavaju rad mladih na polju modernih tehnologija. Takmiči se više od 20.000 timova sa više od 100.000 prijavljenih projekata iz Turske i još 84 države.