Erdoan izrazio uznemirenost zbog najave Saradžove ostavke

erdogan
Turski predsjednik se obratio novinarima u Istanbulu

 

Turska je uznemirena vijestima da premijer međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva /GNA/ Fajez el Saradž (Fayez al-Sarraj) želi da podnese ostavku do kraja oktobra, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

On se obratio novinarima u Istanbulu nakon što je Saradž je srijedu, 16. septembra, saopštio da namjerava da se povuče sa funkcije premijera GNA, a Reuters smatra da bi takav potez mogao da pojača tenzije u Tripoliju u vrijeme kada se ulažu novi napori sa ciljem pronalaženja političkog rješenja za sukobe u Libiji. 

Govoreći o tenzijama u odnosima Turske i Grčke, Erdogan je rekao da je Ankara povukla istraživački brod "Oruč Reis" iz istočnog Sredozemlja, kako bi ostavila prostora diplomatiji sa Atinom, ali da to ne znači da je završila sa operacijama u tom području.

Erdogan je naglasio da je spreman da se sastane sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom (Kyriakos Mitsotakis), kako bi lično ili putem video-konferencije razgovarali o tenzijama u istočnom Mediteranu.

Osvrnuvši se na epidemiološku situaciju u Turskoj, Erdoan je istakao potrebu za pojačanim mjerama sprečavanja širenja virusa korona, nakon porasta broja zaraženih u posljednjih nekoliko sedmica.

U Turskoj je do sada preminulo više od 7.000 ljudi zaraženih virusom korona. Vlasti su već zabranile vjenčanja i obilježavanja drugih događaja, dok je u javnom prevozu ograničen broj putnika.