Erdoan ponovo prijeti Evropi: Otvorićemo vrata migrantima

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan ponovo je danas zaprijetio evropskim državama da će otovriti granice i pustiti sirijske izbjeglice da krenu ka Evropi.

Kada kažem da ću otvoriti vrata, oni prosto pobjesne. Ne brinite, doći će vrijeme kada ćemo otvoriti ta vrata. Hajde, vi brinite o stotinama hiljada migranata", rekao je Erdoan na kanalu NTV.

Dodao je da se u Turskoj nalaze četiri miliona izbjeglica.

"Ako neko smatra da je turska humanitarna politika slaba, brzo ćemo uzvratiti gvozdenom pesnicom", istakao je Erdoan, prenosi Tass.

Turska je 9. oktobra pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije s ciljem, kako je navedeno, da se u tom području uspostavi bezbjednosna zona u koju bi se vratile sirijske izbjeglice iz Turske.

Poslanici Evropskog parlamenta oštro su danas osudili unilateralnu tursku vojnu intervenciju na sjeveroistoku Sirije i pozvali Tursku da povuče sve svoje snage sa sirijske teritorije.

U rezoluciji koja je danas usvojena, poslanici su pozvali Evropski savjet da uvede niz ciljanih sankcija i zabranu izdavanja viza turskim zvaničnicima odgovornim za kršenje ljudskih prava, kao i da razmotri usvajanje ciljanih ekonomskih mjera protiv Turske.

Poslanici Evropskog parlamenta, takođe, predlažu da se suspenduju trgovinske preferencije u sporazumu o poljoprivrednim proizvodima i kao krajnje sredstvo suspenduje carinska unija EU - Turska.

Izvor: