Erdogan: Turska plaća cijenu članstva u NATO-u, nismo dobili očekivanu podršku saveznika

asdf

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da njegova zemlja plaća cijenu članstva u NATO-u i da kao takva traži konkretne korake u vezi sa pitanjima nacionalne sigurnosti, a ne prazne diplomatske fraze, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdoan je prisustvovao ceremoniji porinuća podmornice “Hizir Reis“ u komandi mornaričkog brodogradilišta Golčuk i početka proizvodnje podmornice “Selman Reis“.

Na prvoj liniji fronta borbe protiv terorizma

Erdoan je najavio da će u narednih šest godina turskoj mornarici biti isporučivana po jedna podmornica te je otkrio da će podmornica domaće proizvodnje u Turskoj biti završena kroz narednih pet ili šest godina.

Turski predsjednik je dalje kazao da je Turska na prvoj liniji fronta borbe protiv terorizma i borbe protiv nelegalnih migracije i da je osujetila plan formiranja terorističkog koridora duž njenih južnih granica.

Oštro je osudio i lidere zapadnih zemalja koji su podržavali terorističke organizacije PKK i FETO te priređivali svečane prijeme za terorističke vođe.

- Oni koji danas hvale doprinos Turske sigurnosti NATO-a nemilosrdno su kritikovali našu zemlju zbog koraka koje smo do jučer poduzeli u Libiji i Siriji. Turska nije dobila podršku koju je očekivala od svojih saveznika, ni u svojim legitimnim prekograničnim operacijama, niti u svojoj 40-godišnjoj borbi protiv terorizma. Naša zemlja je često bila izložena prikrivenim i otvorenim sankcijama, embargu, prijetnjama, pritiscima i ucjenama. Dvostruki standard je slučaj koji dobro znamo i koji smo iskusili na vlastitoj koži - naglasio je Erdoan.

Turska stavila akcent na domaću proizvodnju

Ističući da je vitalna uloga koju Turska ima u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama potpuno jasna, Erdoan je kazao da neke zemlje još uvijek razmatraju ukidanje sankcija, uključujući i Švedsku.

- Želimo vidjeti konkretne korake, a ne otvorene diplomatske izjave o našoj nacionalnoj sigurnosti, posebno jer smo zemlja koja plaća cijenu za NATO. Vjerujemo da politika proširenja koja ne obraća pažnju na temeljna sigurnosna pitanja neće učiniti ništa dobro za nas ili NATO - poručio je Erdoan.

Turski predsjednik također je kazao da je Turska iz svih tih izazova i dvostrukih standarda izrasla u zemlju koja je akcent stavila na domaću proizvodnju u odbrambenoj industriji i došla na 70 posto takve proizvodnje, a donedavno je njena ovisnost o uvozu u tom sektoru bila na 80 posto.

- Naša zemlja je trenutno među deset zemalja u svijetu koje mogu nacionalno projektirati, graditi i održavati ratne brodove. Sve ove aktivnosti se realiziraju složnim radom naše Direkcije za odbrambenu industriju, naše vojske, brodogradilišta, univerziteta i privatnog sektora, koje jačamo našom ličnom podrškom. Nadam se da ćemo jačati ovu sinergiju i nastaviti da stvaramo historiju u odbrambenoj industriji radeći u punom javno-privatnom skladu. Nećemo stati dok Tursku ne učinimo jednom od najjačih zemalja u svijet u ovoj oblasti - istakao je Erdoan.