Erdogan i Putin o zajedničkoj proizvodnji borbenog aviona

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je s predsjednikom Turske Recep Tayyip Erdoganom razgovarao o zajedničkoj proizvodnji ruskog borbenog aviona.

"Razgovarali smo o saradnji o Su-35 i čak o mogućem zajedničkom radu na novom avionu Su-57", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji s Erdoganom u Moskvi, prenosi N1.

On je dodao da je u razgovorima iskazan interes Turske ne samo za kupovinu ruskog oružja nego i za zajedničku proizvodnju.

Kako prenosi Reuters, Erdogan je potvrdio da Turska želi da nastavi vojnu saradnju s Rusijom, uključujući i saradnju u proizvodnji borbenih aviona.

Putin i Erdogan obratili su se novinarima pošto su obišli sajam zrakoplovstva u Žukovskom kod Moskve, gdje su svoje mogućnosti prikazali i novi ruski stelt avioni Su-57.

Ankara želi održati saradnju s Rusijom u odbrambenoj industriji, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Želimo nastaviti saradnju (s Rusijom) u mnogim područjima obrambene industrije. To može biti na putničkim ili borbenim avionima", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Ranije u utorak Erdogan i Putin prisustvovali su ceremoniji otvaranja Međunarodnog zrakoplovnog i svemirskog salona MAKS-2019, jednog od vodećih svjetskih događaja u toj oblasti.

Putin je na avionskom sajmu Erdoganu pokazao Su-57, rusku nevidljivu letjelicu. Čelnici su pregledali i borbene avione Su-35, vojni helikopter Ka-52 i transportni helikopter Mi-38.

Tokom konferencije za novinare, Putin je rekao da dvije zemlje mogu provoditi zajednički rad na borbenim avionima Su-35 i sarađivati ​​na Su-57.

"Imamo mnogo mogućnosti. Pokazali smo nove sisteme naoružanja i nove sisteme elektroničkog ratovanja", rekao je.

"Mnogo stvari je zainteresiralo naše turske partnere, ne samo s gledišta kupovine, već i iz zajedničke proizvodnje. Usput, za to smo spremni i razgovarat ćemo o određenim pravcima", dodao je.

"Erdoganova posjeta bila je prilika za raspravu o zajedničkim perspektivnim projektima, ne samo u zrakoplovstvu, već i na drugim područjima kao što je S-400", rekao je Putin.

Oba su predsjednika rekla da je druga serija sistema protuzračne obrane S-400 isporučena zrakoplovnoj bazi Murted u turskom glavnom gradu Ankari.