Erdogan očekuje "sigurnu zonu" u Siriji za nekoliko mjeseci

Turska očekuje da "sigurna zona" bude uspostavljena u Siriji duž turske granice u roku od nekoliko mjeseci, izjavio je u petak predsjednik Tayyip Erdogan.

Erdogan je ranije izjavio da su on i američki predsjednik Donald Trump raspravljali o tome da Turska uspostavi 32 kilometra dugu sigurnu zonu u Sitriji duž granice dvije zemlje, nakon Trumpove odluke da povuče svih 2.000 američkih vojnika iz Sirije.

U govoru u istočnoj pokrajini Ezurum, Erdogan je izjavio da zona "treba imati za cilj da zaštiti našu zemlju od terorista, a ne da štiti teroriste van naših granica" i da treba biti uspostavljena za nekoliko mjeseci.

"U suprotnom, mi ćemo sami definitivno formirati sigurnu ili tampon zonu. Naša jedina očekivanja od saveznika su da pruže logističku podršku turskim naporima", dodao je.

Regiju duž granice kontrolira kurdska milicija YPG, koju Turska smatra terorističkom grupom, ali koja je i ključni američki saveznik u borbi protiv Islamske države, javlja Fena.

Erdogan je kazao da sporazum iz 1998. godine sa Sirijom dopušta Turskoj da ulazi u sirijsku teritoriju dok se suočava s prijetnjama, prenosi Reuters.