Erdogan podnio krivičnu prijavu protiv holandskog desničara Wildersa

Erdogan
Osumnjičeni je koristio izraze koji vrijeđaju čast i dostojanstvo predsjednika Turske, rekao je Erdoganov advokat.

 

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan podnio je krivičnu prijavu protiv lidera holandske krajnje desničarske Stranke slobode Geerta Wildersa zbog krivičnog djela "vrijeđanje predsjednika".

U prijavi, koju je Erdoganov advokat Huseyin Aydın podnio glavnom državnom tužilaštvu u Ankari, navedeno je da je Wilders počinio krivično djelo u kojem je vrijeđao Erdogana.

Wilders je prije dva dana na društvenoj mreži Facebook podijelio karikaturu Erdogana s bombom na glavi, uz opis "Terorist", dok je na bombi napisano "AK Parti" (Partija pravde i razvoja), ime Erdoganove stranke.

U prijavi je istaknuto da to jasno predstavlja kršenje turskog zakona, budući da je krivično djelo usmjereno protiv predsjednika države.

U vezi s predmetnim krivičnim djelom, istaknuto je da nije moguće postove osumnjičenog Wildersa na društvenim mrežama tretirati u okviru slobode misli i izražavanja, a advokat se poziva i na odluke Evropskog suda za ljudska prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima (ECHR).

'Sloboda izražavanja nije apsolutno pravo'

"Sloboda izražavanja ne može se smatrati neograničenim pravom i može biti ograničena na svrhe utvrđene u Stavci 2. Člana 10. ugovora. Ova situacija pokazuje da sloboda izražavanja nije apsolutno pravo i omogućuje intervenciju. Unatoč važnosti u demokratskom društvu, sloboda izražavanja nije apsolutna i podliježe određenim ograničenjima", navedeno je u prijavi, prenosi Anadolija.

Advokat Aydin podvlači kako je osumnjičeni Wilders, u postu kojim je ciljao na Erdogana, koristio izraze koji vrijeđaju čast i dostojanstvo predsjednika Turske, a krivično djelo je počinio javno ciljajući njegovu ličnost, dostojanstvo i ugled.

Uz sve navedeno, advokat je zatražio da se protiv osumnjičenog pokrene istraga za krivično djelo i protiv njega otvori javna optužnica.