Erdogan: Postojanje armenske dijaspore je dokaz da nije bilo genocida

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je u subotu kako tvrdnje o genocidu nad Armencima 1915. godine nisu istinite i da u protivnom danas ne bi bilo više miliona Armenaca koji žive u svijetu, izvijestio je Sabah.

Erdoğanove primjedbe uslijedile su nakon obilježavanja 24. aprila, koje zemlje širom svijeta obilježavaju kao Dan sjećanja na genocid nad Armencima, javljaju Vijesti.ba.

Turska još uvijek poriče da su sistemski masakri i prisilna deportacija Armenaca dogodili za vrijeme Osmanskog carstva, tačnije od 1915. do 1916. godine.

Erdoğan je na sastanku svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) raspravljao o budućim politikama nakon lokalnih izbora 31. marta.

"Za razliku od mnogih drugih zemalja, Turska nema povijest koje bi se trebala stidjeti", kazao je Erdoğan.

Naveo je da, ukoliko i postoje žrtve događanja od prije jednog stoljeća, onda je to turski narod. Podsjetio je na smrt civila tokom onoga što je nazvao "ruskim i armenskim invazijama" u istočnoj i jugoistočnoj Turskoj.

"Deportacija Armena je bila metoda kojom se spriječila velika patnja. Drugim riječima, riječ je o hidžri", rekao je Erdoğan podsjećajući na bijeg poslanika Muhameda iz Meke u Medinu 622. godine.

"Da smo pribjegli onome što Armenci tvrde, onda ne bismo mogli govoriti o milionima Armenaca koji žive svugdje u svijetu", rekao je Erdoğan.