Erdogan traži razgovore o dvije odvojene države na Cipru

erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je tijekom posjeta samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar pozvao na razgovore o "dvije odvojene države" na Cipru, odbacujući ujedinjenje otoka kao rješenje ciparskog pitanja.

 

"Na Cipru postoje dva naroda i dvije odvojene države. Pregovori su potrebni za postizanje rješenja temeljenog na dvije odvojene države ", rekao je u govoru u sjevernom dijelu Cipra, gdje je stigao ranije tijekom dana.

Posljednji mirovni pregovori ciparskih Grka i ciparskih Turaka 2017. godine pod pokroviteljstvom UN-a i utemeljeni na ideji ujedinjenja otoka nisu uspjeli. Erdogan vjeruje da su planovi za ujedinjenje stvar prošlosti.

Turski predsjednik susreo se s novoizabranim čelnikom samoproglašenog Sjevernog Cipra Ersinom Tatarom.

Tatar, bivši premijer, pobijedio je na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca, što bi moglo dovesti do daljnjih zategnutih odnosa s međunarodno priznatom vladom na Cipru.

Tatarov prethodnik podržao je ujedinjenje, dok on nije bio za to.

Turska je jedina zemlja koja priznaje Sjeverni Cipar kao neovisnu državu.

Cipar se podijelio nakon turske invazije 1974. godine kao odgovor na državni udar Grčke za aneksiju otoka.

Erdogan je također rekao da sjeverni Cipar i Turska više neće dopuštati "diplomatske igre" oko međunarodnog pitanja prava na istraživanje resursa na istočnom Mediteranu.

Mir i stabilnost u regiji ne mogu se postići ako Turska i sjeverni Cipar ne dobiju pošten udio teritorijalnih prava, rekao je.

Turska vlada priopćila je ranije da će Erdogan i Tatar razgovarati o jačanju odnosa i situaciji na istočnom Mediteranu, gdje se Turska ove godine sukobila s Ciprom, Grčkom i EU zbog pitanja teritorijalnih vodnih prava.

EU je prijetila da će sljedeći mjesec izvesti sankcije Turskoj zbog ilegalnih istraživanja nafte i plina u moru.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades opisao je Erdoganov posjet kao "provokaciju" i politiku "gotovog čina" koju vodi Ankara, pokazujući tako da ne poštuje međunarodno pravo.

"Turska i njezin predsjednik podrivaju izglede za odgovarajuću atmosferu koja je potrebna glavnom tajniku UN-a za pokretanje inicijative za rješavanje ciparskog pitanja " , rekla je Anastasiades u izjavi uoči Erdoganova dolaska.

Grčka smatra posjet "izravnim kršenjem" rezolucija UN-a.