Erdogan: Turska spremna preuzeti osiguravanje Manbija

Bijela kuća je saopštila da su se predsjednici SAD-a i Turske, Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan, dogovorili da nastave nastojanja za dolazak do ispregovaranog rješenja za sjeveroistočnu Siriju koje odgovara sigurnosnim potrebama obje zemlje, prenosi Reuters.

U saopštenju koje je pročitala portparolka Bijele kuće Sarah Sanders, navodi se takođe da su Trump i Erdogan izrazili zajednički interes za širenje američko-turske trgovine, prenose Agencije.

Navodi se da je Erdogan u telefonskom razgovoru uputio saučešće Trumpu zbog smrti četiri američka državljana u Manbiju u Siriji, stradalih u napadu bombaša samoubice izvedenom u srijedu, za koji je odgovornost preuzela grupa Islamska Država Irak i Levant (ISIL).

Takođe se navodi da je Trump naglasio "važnost pobjede nad terorističkim elementima" u Siriji.

Napad u Manjibu čin provokacije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu u telefonskom razgovoru da je Turska spremna da preuzme osiguravanje Manbija u Siriji bez odlaganja, saopšteno je prethodno iz kabineta predsjednika Turske.

Navodi se da je Erdogan kazao da je "napad u kojem je četvoro pripadnika američkog (vojnog) osoblja ubijeno prošle nedelje u Manbiju bio čin provokacije sa ciljem uticanja na Trumpovu prošlomjesečnu odluku da povuče trupe SAD-a iz Sirije".

Reuters podsjeća da se Manbij nalazi pod kontrolom naoružanih formacija povezanih sa kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG) koje imaju podršku SAD-a.

Navodi se da su ove formacije prošlog mjeseca pozvale sirijskog predsednika Bashara al-Assada u područje oko tog grada kako bi preduhitrili potencijalni turski napad.