Erdogan: Ući ćemo na područje istočno od Eufrata

Informacija o tome da će Turska ući na područje istočno od Eufrata podijeljena je sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, poručio je turski predsjednik Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan).

- Turska će izvesti operaciju istočno od Eufrata na sjeveru Sirije, području pod kontrolom kurdskih militanata (YPG) - izjavio je on.   

Kako je kazao, Turska gubi strpljenje sa SAD, koji je s Ankarom sklopio sporazum o uspostavi sigurne zone u sjeveroistočnoj Siriji. 

Podsjetimo, nakon prošlogodišnje najave predsjednika Donalda Trampa (Trump) da će povući američke vojnike iz sjeverne Sirije, dva saveznika u NATO-u dogovorila su se o sigurnoj zoni duž sirijske sjeveroistočne granice s Turskom koja bi se očistila od YPG-a.  

Inače, kurdski militanti su bili glavni saveznici Vašingtona u Siriji, u borbi protiv ISIL-a, ali ih Turska smatra terorističkom organizacijom. 

Ankara tvrdi da SAD koči uspostavljanje sigurnosne zone i zahtijeva da Vašington raskine veze s YPG-om.  

Podsjetimo, operaciju koja će označiti treći turski upad u Siriju u nekoliko godina, Erdoan je najavio ranije ove godine pa je potom stavio na čekanje.  

Izvor: