Erdogan usred golemih požara priznao da zemlja nema nijedan upotrebljivi kanader

.

 

NA jugu Turske, kao i drugdje na Mediteranu, danima bjesne golemi požari. Nakon pet dana borbe s požarima na turskoj obali broj poginulih popeo se na osam. 

Više od 120 šumskih požara izbilo je u 17 pokrajina na egejskim i mediteranskim obalama Turske. Iako dužnosnici sada tvrde da je većina požara stavljena pod kontrolu, iz zemlje i dalje dolaze katastrofične snimke i fotografije. 

U popularnom ljetovalištu Bodrumu skupina turista i hotelsko osoblje morali su biti evakuirani brodom. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je u subotu pogođena područja. Istaknuo je da je broj kanadera koji su angažirani u gašenju povećan na 16, uz potporu Rusije, Irana i Ukrajine. Dodao je da su jedan požar u obalnom gradu Marmarisu izazvala djeca.

Međutim, kako prenosi izdanje neovisnog turskog portala Gazete Duvar na engleskom jeziku, Erdogan je u petak iznio nevjerojatno priznanje: Turska nema nijedan kanader ili drugi avion za gašenje požara.

Erdogan: Tursko aeronautičko udruženje nema avion koji bi se mogao koristiti

"THK (Tursko aeronautičko udruženje) nema avion koji bi se mogao koristiti. Radimo s 45 helikoptera. Osim toga, broj naših aviona (koje imamo na raspolaganju) od danas se povećao na pet-šest. Postoje avioni koje smo dobili od Rusije i Ukrajine. I drugi će se avion koristiti iz Azerbajdžana", rekao je Erdogan novinarima 30. srpnja.

Erdoganovi komentari uslijedili su jer je vlada pod ozbiljnom kritikom da ne posjeduje niti jedan upotrebljiv vatrogasni avion i da ih je unajmila od Rusije, navodi Duvar English. 

I na društvenim mrežama u Turskoj mogu se vidjeti učestale kritike kako zemlja ne posjeduje niti jedan jedini avion za gašenje požara - dok sam Erdogan na raspolaganju ima više aviona. 

Zastupnik glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) Alpay Antmen izvijestio je s mjesta šumskih požara u Mersinu, gdje je rekao da Erdogan ima 13 aviona u posjedu, da ondje nije korišten nijedan vatrogasni avion.

Turskoj avione poslali Rusija, Ukrajina i Azerbejdžan, Hrvatska također šalje jedan kanader

Prema ranijim izvještajima turskih medija, zemlja je unajmila tri aviona od Rusije za 1.3 milijuna lira (130 tisuća eura) dnevno.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli također je priznao da njegovo ministarstvo ne posjeduje niti jedan protupožarni avion.

"U našem inventaru nemamo nijedan vatrogasni avion ili helikopter. To je uvijek bilo tako. Po nalogu našeg predsjednika pokrenuli smo radove za kupnju aviona za naš inventar. Dobavljač sadašnjih aviona je THK", rekao je Pakdemirli prošli tjedan.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1421893210184560641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1421893210184560641%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fvijesti%2Fclanak%2Ferdogan-usred-golemih-pozara-priznao-da-zemlja-nema-nijedan-upotrebljivi-kanader%2F2294563.aspx

Problem je, piše Duvar English, u tome što se vlada dosad oslanjala na vatrogasne avione THK-a, ali trenutno nijedan od aviona te organizacije nije u operativnom stanju zbog nedostatka dovoljnog održavanja i zaštite.

U međuvremenu, Turskoj su vatrogasne avione, timove i drugu pomoć poslali iz Rusije, Ukrajine, Irana i Azerbajdžana.

Hrvatska će također u pomoć Turskoj poslati jedan kanader, putem sustava ERCC Europske komisije, najavio je jučer premijer Andrej Plenković. Dodao je da Hrvatska cijeni pomoć koju joj je uputila Turska nakon potresa u prosincu na području Petrinje i Siska.