Eskalirala situacija na granici Armenije i Azerbejdžana, dvoje mrtvih i više ranjenih

.
Armenija i Azerbajdžan saopćili su danas da su pretrpjeli gubitke u borbama u blizini granice dvije zemlje, sjeverozapadno od otcijepljene regije Nagorno-Karabah.

 

Armensko ministarstvo odbrane navelo je da su dva njegova vojnika ubijena, a još jedan ranjen u granatiranju u blizini pograničnih sela Sotk i Norabak.

Azerbajdžan je saopćio da je Armenija napala njihove položaje preko granice u regiji Kalbajar koristeći bespilotne letjelice, ranivši tri vojnika.Unatoč sporadičnim raspravama o mirovnom sporazumu o dogovoru o granicama, rješavanju nesuglasica oko enklave i odmrzavanju odnosa, napetosti su i dalje visoke, a sukobi duž zajedničke granice redovna su pojava. U dva dana sukoba u septembru prošle godine ubijeno je oko 300 vojnika s obje strane.

Nastavak borbi, zajedno s višemjesečnom blokadom Karabaha od strane Azerbajdžana, zategli su nekoć tople odnose između Armenije i Rusije, koja je tradicionalni saveznik Jerevana i koja ima mirovni kontingent u Karabahu.

U saopćenju u četvrtak, armensko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Rusiju za "apsolutnu ravnodušnost prema agresiji protiv suverenog teritorija Republike Armenije" i za korištenje "lažnog izgovora" kako bi izbjegla podršku Armeniji.

Posljednjih mjeseci Rusija je javno podržala azerbajdžansko polaganje prava na Nagorno-Karabah i okrivila Armeniju za tekuću blokadu Karabaha koji drže separatisti.