EU će izdvojiti 700.000 eura za migrante na granici Poljske i Bjelorusije

.
Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da "koristi neregularnu migraciju kao sredstvo" i "pokušava destabilizovati EU" slanjem migranata na granice država članica EU

Evropska unija (EU) obećala je izdvojiti 700.000 eura pomoći za potrebe migranata na granici između Bjelorusije i Poljske.

 

Pomoć je namijenjena za hranu, ćebad, higijenske potrepštine i druge namirnice. U saopćenju Evropske komisije navedeno je da je EU već prebacila 200.000 eura Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC).

 

Navodi se i da EU doprinosi Fondu za hitne slučajeve IFRC-a i da će podržati pomenutu organizaciju i Crveni krst Bjelorusije u nabavci potrepština za migrante.

 

Dodaje se da je EU također izdvojila dodatni fond pomoći od 500.000 eura i da je u kontaktu sa partnerskim organizacijama za distribuciju pomoći.

Situacija na granici između Poljske i Belorusije, u regionu Grodno, gdje se nalazi više stotina neregularnih migranata, eskalirala je u utorak nakon što je grupa migranata pokušala ući na teritoriju Evropske unije.

 

Bjeloruski državni komitet za granice objavio je video snimak na kojem se vidi kako poljska policija interveniše u tampon zoni na granici dvije države. Poljska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala migrante.

 

Više od 2.000 migranata, među kojima su žene i djeca, u ponedjeljak je napustilo kampove u Bjelorusiji i krenulo prema zapadnoj granici s Poljskom. Zapadno od grada Grodna, migranti, koji su došli uglavnom iz Iraka, napustili su kampove koje su izgradili u šumskom području te su cijelu noć proveli na graničnom prelazu Bruzgi – Kuznica.

Bjelorusija je u oktobru suspendovala sporazum s Evropskom unijom kao i obavezu da prime nazad migrante koji su sa njene teritorije ušli u EU.

 

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da “koristi neregularnu migraciju kao sredstvo” i “pokušava destabilizovati EU” slanjem migranata na granice država članica EU.

 

Poljske vlasti najavile su da neće dopustiti migrantima ulazak i da će one koje uspiju poslati nazad u Bjelorusiju. Istovremeno Bjelorusija optužuje Poljsku da ne pruža humani tretman ljudima koji žele migrirati u Evropu.