EU želi članstvo Ukrajine "što je prije moguće"

.
Vrijeme je za signaliziranje da je ukrajinski narod jedan od evropskih naroda, rekao je Maroš Šefčović

 

Budućnost Ukrajine leži u Evropskoj uniji i zemlja treba da postane članica što je prije moguće, rekao je danas zamjenik šefa Evropske komisije.

- Sada je vrijeme za snažnu poruku. Vrijeme je za signaliziranje da je ukrajinski narod jedan od evropskih naroda. Želimo ih što je prije moguće - rekao je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčović nakon sastanka ministara EU za Evropu u Arlesu na jugu Francuske.

Entuzijazam za eventualno članstvo Ukrajine u EU je porastao među evropskim zakonodavcima nakon ruske invazije, nakon strastvene molbe predsjednika Volodimira Zelenskog Evropskom parlamentu ove sedmice.

Ali zemlja bi i dalje morala proći kroz isti proces članstva kao i svaki drugi kandidat, bez perspektivne brze rute.

- Najvažnije je poslati veoma snažan politički signal da mi razmatramo članstvo Ukrajine. Mi ih vidimo kao buduću državu članicu - rekao je Šefčović.

U svom video obraćanju iz Kijeva Evropskom parlamentu 1. marta, Zelenski je "odmah" zatražio članstvo u EU, rekavši da se njegova zemlja „bori za opstanak“.

Zvaničnici EU, iako saosećajni, kažu da ne postoji prečica za članstvo i da bi svaki proces pristupanja bio dugotrajan.

Ministar Evrope Klement Beun (Clement Beaune) opisao je podršku izgledima za članstvo u EU za Ukrajinu kao "signal, perspektivu koja će u svakom slučaju trajati nekoliko godina".

Šefčović je rekao da se EU, koja je neke posmatrače iznenadila jedinstvom i snagom svog odgovora na ruski napad na Ukrajinu, sama transformisala u danima otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju 24. februara.

- Stvari se mijenjaju na toliko dramatičan način da mislim da je sada vrijeme za hrabre korake i kao što je Evropa bila hrabra do sada, siguran sam da ćemo i po ovom pitanju biti hrabri - dodao je Šefčović.