Evropa Bosni želi skinuti luđačku košulju, ali da je Bosna sama navuče

.

 

Pravni ekspert Sifet Kukuruz komentarisao je aktuelno pitanje reforme Ustava i Izbornog zakona BiH, podsjetivši da su važeća diskriminatorna i anticivilizacijska ustavna rješenja nametnuta Bosni i Hercegovini, njenim građanima i narodima u Daytonu i Parizu.

"Najvažnija činjenica za građane BiH je da su takva rješenja privremena i prelazna.  Naime, u presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Pilav protiv BiH" precizno je konstatovano da su tokom pregovora u Daytonu međunarodni medijatori bili svjesni činjenice da su diskriminatorne odredbe Ustava BiH o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda "u suprotnosti sa zaštitom ljudskih prava" i da su, upravo zbog toga, smatrali "da je veoma važno učiniti Ustav BiH promjenjivim i PREDVIDJETI POSTEPENO UKIDANJE ovih rješenja. Tako je ubačen član II. stav 2. Ustava koji glasi: "Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenim protokolima direktno se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima". (paragraf 13 presude)", dodaje Kukuruz. .

Kako kaže, za sudbinu Bosne i Hercegovine, njenih građana i naroda, od suštinske važnosti su dva pitanja: "1. Zašto Evropska unija kao krojač "daytonsko-pariške luđačke košulje" želi danas, kroz pristanak domaćih političara, konačno legalizirati neprihvatljive, anticivilizacijske i diskriminatorne ustavne odrede koje su direktan rezultat agresije, etničkog čišćenja i genocida? 2. Zašto Evropska unija želi od privremenih napraviti trajna pravna rješenja?".

"Evropska unija želi usvojiti Izborni zakon BiH koji bi predstavljao nastavak važenja daytonsko-pariških rješenja, jer bi na takav način prikrila vlastitu odgovornost za postojanje anticivilizacijskih i diskriminatornih odredbi i oslobodila se hipoteke da je upravo ona odgovorna za njihovo postojanje. Evropa želi sakriti činjenicu da svaka luđačka košulja mora imati svoga dizajnera i krojača. Ako se danas usvoje pravna rješenja koja su usklađena sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda, a koja odstupaju od daytonsko-pariških rješenja, onda će postati potpuno jasno da su prethodno važeća rješenja, direktna odgovornost Evropske unije. Ova činjenica ukazuje da Evropska unija danas čini sve da njena nedjela ne ugledaju svjetlo dana", ističe Kukuruz.

Domaćim političarima poručuje da ako pristanu na  diskriminatorna i anticivilizacijska rješenja onda oni svojevoljno, od privremenih, prave trajna rješenja i navlače sebi, ali i nama luđačku košulju koju nikada više nećemo moći skinuti.

"Sve dok nam je takva košulja navučena, mi imamo pravo tražiti da nam se ona skine i takvo pravo nam niko ne može osporiti. Ali, ako takvu košulju sami obučemo, onda sami biramo vlastitu sudbinu", zaključio je Kukuruz.