Evropska komisija: Inflacija će pasti na 2,7 posto sljedeće godine

asdf

Evropska komisija objavila je svoju procjenu o inflaciji u europodručju, gdje se navodi da će inflacija doseći vrhunac u drugom kvartalu ove godine i popeti se na 6,9 posto, a onda bi trebala početi postupno padati i spustiti se na 2,7 posto sljedeće godine.

- Očekujemo da inflacija dosegne vrhunac u sadašnjem, drugom kvartalu ove godine i nakon toga počela bi postupno padati - rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Komisije za gospodarstvo Paolo Džentiloni (Gentiloni).

Rast inflacije

Inflacija u EU počela je rasti od februara 2021. U zadnjem tromjesečju prošle godine bila je 4,6 posto, a u prvom tromjesečju ove godine popela se na 6,1 posto. U europodručju inflacija je u aprilu bila 7,5 posto, što je najveća zabilježena stopa inflacije u povijesti evropske monetarne unije.

Inflacija u europodručju ove godine trebala bi iznositi 6.1 posto, a nakon toga pasti na 2,7 posto u 2023. godini. Komisija je u zimskim ekonomskim prognozama iz februara ove godine procjenjivala rast inflacije po stopi od 3,5 posto u ovoj godini.

Inflacija na razini EU27 trebala bi porasti s 2.9 posto prošle godine na 6.8 posto ove godine i pasti na 3.2 posto sljedeće godine.

Temeljna inflacija

Temeljna inflacija, koja se dobije kada se uklone nestabilne komponente poput cijena energije, projicira se iznad 3 posto u 2022. i 2023. kako u eurozoni tako i u EU cjelini, što je iznad cilja Evropske centralne banke od 2 posto u srednjoročnom razdoblju.

U Hrvatskoj, koja bi od 1. siječnja sljedeće godine trebala postati 20. članica europodručja, Komisija predviđa inflaciju od 6.1 posto ove godine i 2.8 posto sljedeće. Prošle je godine rasla po stopi od 2.7 posto.

Pojedinačno po državama članicama Komisija očekuje najvišu inflaciju u Litvi, 12.5 posto, zatim u Bugarskoj 11.9 posto, Poljskoj 11.7 posto i Češkoj 11.6 posto.

Najniža inflacija očekuje se u Portugalu, 4.4 posto, te na Malti i u Finskoj 4.5 posto.