Evropska Unija doznačila BiH 2,5 miliona eura humanitarne pomoći

a
EU je doznačila još dva i po miliona eura humanitarne pomoći za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini...

Ovim novcem, kako je istaknuto u zvaničnim izjavama, pružit će dalju podršku u smislu rada na terenu i zaštite, uključujući zaštitu djece, te podršku djeci bez pratnje, kako u centrima tako i izvan njih. Od početka 2018. godine službenici za poslove sa strancima evidentirali su nešto više od 84.000 izbjeglica i migranata koji su, zapadnobalkanskom migracionom rutom, ušli u BiH. 

Skoro svi su prošli kroz Unsko – sanski kanton koji je danas znatno rasterećeniji u odnosu na prethodne godine. Novi, proljetni priliv migranata je neizvjestan i ovisit će o situaciji na poljsko – bjeloruskoj granici te kompliciranosti prolaska balkanskom rutom do zemalja zapadne Evrope.  

Mustafa Ružnić, premijer USK-a i predsjednik Operativne grupe kaže da je došlo do vidljivog smanjenja priliva migranata na ovaj dio BiH, a pored toga zajedničkim angažmanom institucija, uključenih u rješavanje problema koji su došli s migrantskom krizom, ugašeni su neki od kampova, ali i relocirani migranti sa nekadašnjih okupljališta u prihvatne centre.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a smatra zabrinjavajućim uspostavljanje rute preko Bjelorusije prema Poljskoj i zemljama Baltika, s obzirom da događaji pokazuju da migranti neće moći proći tom rutom u okvire EU. Ukoliko se stvari budu tako postavile, očekuje da bi migranti mogli da biti orijentirani na Srbiju i granicu BiH.