Facebook otkrio koordinirane pokušaje utjecaja na američku politiku

Američka kompanija navodi da je sa svojih društvenih mreža obrisala 32 profila, koji su povezani s jednom ruskom kompanijom.

Facebook je saopštio da je na svojim internet platformama otkrio "sofisticirane" pokušaje uticanja na američku politiku, moguće povezane s Rusijom.

Ta američka kompanija je navela da je sa društvenih mreža Facebook i Instagram obrisala 32 profila, jer su njihovi vlasnici učestvovali u "koordinisanom" delovanju i zato što su nalozi najverovatnije bili lažni.

Facebook je naveo da ne zna ko stoji iza tih aktivnosti, ali da je moguće da postoji veza s Rusijom, pošto je otkrivena izvesna veza između tih profila i profila povezanih s ruskom privatnom kompanijom Agencija za istraživanje interneta, obrisanih pre i posle predsedničkih izbora u SAD 2016.

Amerikanci izloženi ruskim informacijama

Od 32 obrisana naloga, najstariji je napravljen u martu 2017. godine, a na Facebooku ima 290.000 profila koji su pratili najmanje jedan od tih lažnih naloga.

“Ovakva vrsta ponašanja nije dozvoljena na Facebooku zato što ne želimo da ljudi ili organizacije kreiraju mreže naloga i zavaravaju druge ko su i čime se bave”, navodi kompanija u saopštenju.

Kompanija ove nedjelje rekla američkim zakonodavcima da su otkrili kampanju kao dio njihove istrage o mješanju u izbore, prenosi New York Times, koji je prvi izvjestio o brisanju naloga.

Facebook je prethodno rekao da je 126 miliona Amerikanaca na toj društvenoj mreži tokom poslednje dve godine možda vidjelo politički sadržaj iza kojeg stoji Rusija, a da ih je 16 miliona možda bilo izloženo ruskim informacijama na Instagramu.