"Forbes" objavio spisak: Balkanske zemlje sigurnije od Rusije i SAD

Mapa
Najsigurnija država u planu zaštite od pandemije koronavirusa je Švicarska, dok je najopasniji Južni Sudan, navedeno je u najnovijoj "Forbesovoj" listi, pozivajući se na novi izveštaj “Deep Knowledge Group“.

Međutim, ono što je interesantno, balkanske države Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, po ovom parametru, nalaze se ispred svjetskih sila - Rusije i Amerike, navodi „Forbes“.

- A gde su SAD? - pita se magazin.

Oni su na 58 mjestu, odmah nakon Rumunije i na dve pozicije ispred Rusije (61 mjesto).

Što se tiče balkanskih država, na listi najbolje stoji Slovenija (32 mjesto), četiri mjesta iza nje je Hrvatska, dok je Crna Gora na 42. mjestu. Srbija se našla na 54. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 72.

Podaci se baziraju na 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i na više od 11.000 informacija u takvim kategorijama, kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost Vlade.



Ono što je interesantno, poslije nekoliko mjeseci pandemije, rejting država u planu epidemiološke sigurnosti potpuno se promijenio u odnosu na početak. Prvobitno su najviša mjesta zauzimale države koje mogu munjevito da reaguju na krizne situacije, prenosi avaz.

Međutim, sada su ta mjeta zauzele države sa najstabilnijom ekonomijom.

Prva mjesta su zauzele Švicarska i Njemačka, zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mjera. Treće mjesto je pripalo Izraelu, četvrto Singapuru, peto Japanu, šesto Austriji, sedmo Kini. SAD se nalaze na 58 mjestu, a Rusija na 61 mjestu.

U ovom trenutku, ako je vjerovati izvještaju, najopasniji regioni su države Afrike, južno od Sahare, Južna Amerika, kao i neke bliskoistočne zemlje i države Pacifika.

 

Image
Mapa 2