Francuska policija pokrenula istragu o nestanku predsjednika Interpola

Francuska policija pokrenula je istragu kako bi ustanovila gdje se nalazi predsjednik međunarodne agencije za policijsku saradnju Interpol nakon što je njegova supruga izjavila da je nestao otkako je otputovao u svoju domovinu Kinu prošle sedmice.

Supruga čelnika Interpola Menga Hongweija kontaktirala je policiju u francuskom gradu Lyonu u kome je sjedište Interpola, nakon što nije ništa čula o svom suprugu otkako je otputovao u Kinu 29. septembra, saopćili su policijski izvori. O istrazi je po prvi put javio francuski radio Europe 1.

Na pozive glasnogovornici Interpola nije bilo odgovora.

Meng je obavljao nekoliko značajnih dužnosti u Kini, uključujući i položaj zamjenika ministra javne sigurnosti.

Imenovan je za predsjednika Interpola 2016. godine. Grupe za ljudska prava tada su izrazile zabrinutost da bi Peking mogao koristiti Mangovu poziciju u policijskom tijelu kako bi proganjao disidente van zemlje.

Peking već godinama pokušava da pridobije pomoć stranih zemalja za hapšenje i deportaciju u Kinu svojih građana koje optužuje za krivična djela, među kojima su korupcija i terorizam. Reuters nije mogao odmah kontaktirati kinesko ministarstvo javne sigurnosti radi komentara.