Gazprom obavijestio o novoj proceduri plaćanja plina u rubljama, pojasnili plan opskrbe

sad

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao dekret prema kojem od danas sve evropske zemlje moraju plaćati plin u rubljama, kompanija Gazprom je počela objavljivati detalje za kupce. Međutim, ruski plin bez zastoja nastavlja teći ka Evropi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je pojačati pritisak na strane kupce prirodnog plina, govoreći takozvanim "neprijateljskim" zemljama da od petka moraju početi da plaćaju u rubljama - ili da im prekinu opskrbu. Međutim, čelnici Njemačke i Italije nisu mnogo zabrinuti zbog Putinove retorike.

I jedan i drugi su razgovarali sa Putinom nakon njegove objave dekreta. Njemački kancelar Olaf Sholz je nakon toga rekao da je ruskom predsjedniku poručio kako se plaćanje u rubljama neće dogoditi, nego da će to biti kao i do sada u eurima i dolarima. Italijanski premijer Mario Draghi je čak kazao da su u Rusiji shvatili značaj plaćanja u rubljama, ali da je Putin brzo shvatio kako to neće biti izvodivo od 1. aprila.

Nakon njih dvojice, oglasili su se i iz Kremlja prilikom čega je glasnogovornik Dmitrij Peskov potvrdio da Rusija neće odmah tražiti isplatu plina u rubljama i da će taj prijelaz biti postupni proces.

Rečeno je i da neće biti isključivanja plina za Evropu zbog toga što plaćanja za isporuku gasa nakon 1. aprila treba platiti tek u drugoj polovini mjeseca ili u maju.

Prema Putinovom dekretu, strani kupci ruskog plina će morati otvoriti račune u rubljama u Gazprombanci kako bi stranu valutu mogli pretvoriti u rublje. Gazprom je već počeo davati uputstva klijentima kako će ubuduće plaćati svoj plin.