Geert Wilders želi održati "takmičenje u karikaturama o poslaniku Muhammedu"

Geert Wilders, lider radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV), ponovo je provocirao muslimane najavivši da će u zgradi holandskog parlamenta biti održano takmičenje iz karikatura o “poslaniku Muhammedu”.

"Ugrožena je sloboda mišljenja, pogotovo protiv islama. A to je nešto što nikada ne možemo prihvatiti. Zbog toga ću sa svjetski poznatim karikaturistom Boschom Fawstinom ove godine u Predstavničkom domu održati takmičenje iz karikatura na temu Muhammeda", napisao je Wilders na društvenim mrežama.

Pojedini holandski mediji pišu da bi Wilders na ovaj način mogao iskoristiti pravo koje imaju poslanici da jednom godišnje u zgradi parlamenta organizuju određenu aktivnost.

Holandski poslanik turskog porijekla Tunahan Kuzu je rekao da Wilders ovim postupkom želi isprovocirati muslimane, posebno u mjesecu ramazanu.

"I sam zna da je ovo provokativan čin kojim iskazuje mržnju čime želi muslimane u ovoj zemlji isprovocirati. Međutim, muslimani koji žive u Holandiji su svjesni da je ovo provokacija. Ne treba nasjedati na podle igre ljudi poput Wildersa koji osjećaju mržnju prema muslimanima", dodao je Kuzu.

Naglasio je kako je Wilders i ranije pravio slične provokacije i vrijeđao muslimane.

Glasnogovornica Parlamenta Holandije Anna Kodde je izjavila da još uvijek nisu dobili nikakav zahtjev za održavanje pomenute aktivnosti.