ICMP: Glasanje u NSRS motivirano je namjerom da se ponovo otvore rane koje su tek počele zacjeljivati

U utorak su u Narodnoj skupštini Republike Srpske izvršeni pokušaji da se odbaci ili u značajnoj mjeri izmijeni Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je sačinjen za Vladu RS prije 14 godina.

Izvještaju su iznesene činjenice vezane za događaje u Srebrenici i pozvano rukovodstvo RS da uputi izvinjenje porodicama žrtava.

Potez Narodne skupštine RS u smislu odbacivanja ili izmjene Izvještaja direktno podriva proces pomirenja i uspostavu vladavine zakona u Bosni i Hercegovini. Činjenice koje su u Izvještaju utvrđene potvrdili su međunarodni i domaći sudovi. Te činjenice su također potkrijepljene dvodecenijskim sistematičnim radom koji provodi Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). 

ICMP-ovim radom su potvrđeni raniji zaključci u vezi s događajima u Srebrenici i Žepi iz 1995. godine. Te činjenice su čak manje sporne danas nego što su bile 2004. godine.

Više od 8.000 osoba je prijavljeno kao nestalo prilikom pada zaštićenih zona UN-a Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Do 26. juna 2018. godine identificirani su posmrtni ostaci 6.940 tih nestalih osoba, od trenutka kada je ICMP započeo s postupkom identifikacije na osnovu analize DNK 2001. godine. U ICMP-u se utvrđivanje identiteta zasniva na pouzdanosti od minimalno 99,95 procenata. Dakle, identitet velike većine osoba koje su nestale u Srebrenici i Žepi je naučno i definitivno utvrđen.

ICMP-ovi naučni podaci u vezi s osobama nestalim prilikom pada Srebrenice su uvedeni u dokaze u sudskim postupcima pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju i pred sudovima u Bosni i Hercegovini. Ti dokazi su podvrgnuti detaljnom unakrsnom ispitivanju nebrojeno puta. U predmetu ''Tužilac protiv Radovana Karadžića'', nasumično izabrana, reprezentativna grupa s više od 1.000 članova porodica osoba koje su prijavljene kao nestale iz Srebrenice i Žepe, dostavila je optuženom svoje genetičke podatke, kao i podatke svojih nestalih srodnika, kako bi omogućili njegovim pravnim i naučnim ekspertima da provjere DNK dokaze o tome da li se njihovi srodnici nalaze među osobama nestalim u padu Srebrenice. Dokazi su dosljedno potvrđeni u sudskom postupku.

Odluka Narodne skupštine RS da se Izvještaj iz 2004. godine odbaci ili izmijeni je uznemirujuća. Ne zasniva se ni na kakvim činjenicama. Naprotiv, činjenice utvrđene nakon 2004. godine potkrepljuju zaključke iz Izvještaja. Dva međunarodna tribunala, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, utvrdila su da je u Srebrenici počinjen genocid. Čini se da je glasanje u Narodnoj skupštini RS motivirano isključivo namjerom da se ponovo otvore rane koje su tek počele zacjeljivati.

Međunarodna komisija za nestale osobe je sa svim državama bivše Jugoslavija sarađivala kako bi podržala njihove napore na pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih u sukobima iz 1990-ih. Više od 70 posto od 40.000 nestalih osoba, pripadnika svih nacionalnih, etničkih i vjerskih grupa, je pronađeno uz pomoć ICMP-a. ICMP je također sarađivao sa svim vladama kako bi se osiguralo uspostavljanje mehanizama za zaštitu prava svih porodica nestalih bez obzira na okolnosti njihovog nestanka. Vlade i politički organi moraju nastaviti zajedno raditi kako bi se riješili preostali slučajevi nestalih osoba i osiguralo da pouzdani i tačni podaci budu dostavljeni porodicama i javnosti.