Glavnina ljeta vjerovatno iza nas, pravi šok nas čeka krajem iduće sedmice!?

ŠOK
Nakon toplinskog vala uslijedila su jaka nevremena u regiji, a vrijeme se zatim malo smirilo, međutim to neće duže potrajati.

 

Proteklih nekoliko sedmica smo se naslušali proročanstva o “najgorem ljetu ikad” i o tome kako će turisti iz Hrvatske zbog vrućine bježati na Baltik.

Ono što smo naučili u prijašnjim sedmicama je da ne treba miješati vrijeme i klimu. Zaključke o određenim klimatskim promjenama možemo donijeti tek nakon analize višegodišnjih podataka, a ne na temelju nekoliko sedmica.

Nakon toplinskog vala uslijedila su jaka nevremena u regiji, a vrijeme se zatim malo smirilo, međutim to neće duže potrajati. I u idućim danima pratit će nas mjestimične nestabilnosti uz mogućnost lokalnih pljuskova, dok je krajem iduće sedmice sve izgledniji izraženiji prodor osjetno svježijeg i vlažnog zraka s Atlantika.

Već nedjelju meteorološki valja ozbiljnije popratiti. Dio modela predviđa poprilično jak razvoj oblaka koji ponovno može završiti obilnim oborinama, jakim vjetrom i tučom.

Glavnina promjene ipak stiže iduće sedmice, naročito na njegovom samom kraju kada valja očekivati kišu, pljuskove i grmljavinu. Prema trenutnim izračunima modela izgledno je i značajnije osvježenje, naročito na sjevernom Jadranu te u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Temperature zraka tokom vikenda čak bi se mogle sniziti ispod višegodišnjeg prosjeka uz značajan suficit oborina.

Naravno, u ovim ljetnim mjesecima pouzdanost prognoze iza 5 dana značajno opada, stoga prognozu oborina valja uzeti s rezervom, međutim s popriličnom sigurnošću možemo reći kako novih toplinskih valova nema na vidiku. Glavnina ljeta vjerovatno je iza nas.

 

FOTO