Gordana Tadić zbog "državnog udara" sazvala vanrednu sjednicu

Odlukom iz 2003. godine Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) trebala je preuzeti mandat i odgovornost Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH u trenutku kada SIPA postane operativna na teritoriji cijele BiH.

Uprkos činjenici da je SIPA postala operativna 2004. godine, Udarnom grupom danas predsjedava v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Dokaz tome je današnja vanredna sjednica Udarne grupe koju je u petak sazvala Gordana Tadić nakon što su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona vratili autobuse s migrantima sa područja HNK na teritoriju Kantona Sarajevo. Nakon nekoliko sati drame konvoju je dopušteno da nastavi put do Izbjegličkog centra u Salakovcu kod Mostara.

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 30. oktobra 2003. godine donijelo Odluku o formiranju Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne imigracije koja će djelovati na području BiH. Udarnu grupu čini po jedan predstavnik iz državnih i entitetskih organa, kao i organa Brčko distrikta BiH (tužilaštava, ministarstava unutrašnjih poslova, poreznih uprava, Državne agencije za istrage i zaštitu itd.). Rješenje o imenovanju Udarne grupe donosi ministar sigurnosti BiH na pismeni prijedlog ovlaštenih predstavnika navedenih organa. 

Prije 15 godina je odlučeno da Udarna grupa radi pod direktnom nadležnošću državnog tužioca koji je i zvanični rukovodilac Udarne grupe, ali sve do trenutka kada Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) postane operativna, što je navedeno u članu 11. čime će prvobitna Odluka biti stavljena van snage.

Trenutak početka SIPA-ine operativne sposobnosti smatra se juni 2004. godine kojim se označava i početak pravog razvitka Državne agencije za istrage i zaštitu.
Naime, 2004. godine, usvajanjem Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Agencija za informacije i zaštitu transformirana je u Državnu agenciju za istrage i zaštitu, te je dobila policijska ovlaštenja i postala prva policijska agencija koja svoju nadležnost ostvaruje na cijeloj teritoriji BiH. 

"Ovim zakonom SIPA je definirana kao upravna organizacija Ministarstva sigurnosti BiH sa operativnom samostalnošću, čije su nadležnosti sprečavanje, otkrivanje i istraga krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH, a posebno organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima i drugih krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te teškog finansijskog kriminala, zatim fizička i tehnička zaštita osoba i objekata, zaštita ugroženih svjedoka i svjedoka pod prijetnjom i drugi poslovi iz njenog djelokruga koji su određeni ovim zakonom", navode iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH su, u najavi današnje vanredne sjednice Udarne grupe, izrazili nezadovoljstvo jer "predsjedavajuća Udarne grupe grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija v.d. glavne tužiteljice, nije bila pozvana na održavanje Koordinacionog sastanka koji je održan prošlog ponedjeljak u Vijeću ministara BiH".