Grad Bihać: Otvoren javni poziv za sufinansiranje poljoprivrede

.
Sredstva za poljoprivredu su ove godine znatno povećana, a aplicirati mogu svi građani koji se odluče baviti bilo kojim vidom poljoprivredne proizvodnje.

 

Grad Bihać će ove godine iz  Budžeta izdvojiti najviše sredstava do sada za poljoprivredu, a sve u cilju prevazilaženja teškog stanja u kojem se našao ovaj sektor zbog poskupljenja repromaterijala.

Radi se o 595.000 KM na koje mogu aplicirati svi oni koji se odluče na neki od vidova poljoprivredne proizvodnje. Također jedan dio sredstava koji će biti usmjeren  u poljoprivredu dolazi od turske razvojne agencije TIKA i IFAD-a.

Iz Gradske uprave Bihaća pozivaju poljoprivrednike  da što prije apliciraju na sredstva, kako bi ovog proljeća, ali i u jesen zasijali što veće površine.

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji već su pogodile svjetsku ekonomiju, cijene iz dana u dan rastu, te bi vlade na svim nivoima trebale posegnuti  u budžete i podstaći poljoprivrednu proizvodnju. 

Za obradu poljoprivredne površine od  jednog dunuma,  danas je potrebno utrošiti najmanje 200 KM, te je bilo kakva pomoć dobro došla, ali ona već sada kasni, ističu poljoprivrednici .