Građani New Yorka protiv Trumpove posjete

Home

Građani New Yorka protiv Trumpove posjete


Više od 3.000 ljudi prijavilo se za učešće na protestima na više nekoliko lokacija u New Yorku uoči današnje posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

Trump je postao meta kritika tokom vikenda, nakon što nije javno kritikovao pobornike dominacije bijelaca zbog podsticanja nasilja tokom jučerašnjeg mitinga u Charlottesvilleu. Grupa Politička revolucija je na svojoj Facebook stranici saopštila da su protesti u New Yorku usmjereni protiv Trumpove retorike mržnje i protiv toga što nije osudio dominaciju bijelaca.

Jedan od demonstranata je izjavio kako ovo nije prvi put da američki predsjednik ne reaguje i javno kritikuje pokret dominacije bijelaca Ku Klux Klan.

"Trump zna da su pobornici dominacije bijelaca njegova baza podrške i zato ne želi da se otuđi od njih. Međutim, problem je što se time otuđuje od ostatka države" ,rekao je učesnik protesta čije ime nije objavljeno.

Iz američkog pokreta Ustani i usprotivi se najavili su organizovanje marša od Javne biblioteke New Yorka do Kolumbovog kružnog toka kako bi pokazali nezadovoljstvo eskaliranjem retorike prema Sjevernoj Koreji.

"Zahtijevamo od naših vlasti da prestanu da budu saučesnici u ugrožavanju čovječanstva i da smjesta počnu da preduzimaju korake ka vraćanju zdravom razumu. Ne želimo rat sa Sjevernom Korejom" ,navodi se u saopštenju pokreta.

Trump je trebalo juče da stigne u New York, ali je putovanje odgođeno za danas. Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je rekao da se razmatra novo odgađanje posjete predsjednika SAD, a iz policije upozoravaju na zatvaranje puteva i gužve u širem centru grada.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 14/08/2017 - 18:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top