Građani Sarajeva digli glas: Policiji dati veće ovlasti, što prije uhvatiti ubice

Na Trgu djece Sarajeva večeras je više stotina građana odalo počast svirepo ubijenim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću.

Istovremeno, ovo je bilo prvo masovnije okupljanje građana koji su uputili apel vlastima da dopusti policiji veće ovlasti, te da učini promjene kojima bi policija bila sigurnija u svrhu pravilnog ostvarenja zaštite građana i njihove imovine. Istovremeno tražili su da se što prije uhvate ubice policajaca.

Jedan od organizatora skupa Bojan Zec Filipović izjavio je da su građani na ovaj način, s jedne strane, željeli odati pijetet brutalno ubijenim policajcima.

"S druge strane ovdje smo da kažemo da ne želimo da pristanemo da živimo u društvu i sistemu koje nije spremno da rigorozno kažnjava one koji su brutalno ubili policajce, koji nije spreman da kažnjava one koji su se ogriješili o sistem. Ako je tačno da se glavni osumnjičeni za ovo ubistvo puštaju onda imamo problem", rekao je on.

Dodao je kako ne misli da je problem u radu policije, "jer policajci rade pošten i težak posao". 

"Tužilaštvo mora puno ozbiljnije, hrabrije i efikasnije raditi svoj posao. Moraju dobijati svoje slučajeve na sudu", kazao je on.

Zbog brutalnog ubistva dva policajca koje se 26. oktobra u ranim jutarnjim satima desilo u sarajevskom naselju Alipašino polje građani su u Parku ubijene djece Sarajeva simbolično, ali odlučno digli svoj glas, dajući nedvosmislenu i bezrezervnu podršku policiji Kantona Sarajevo.

Davor Vujinović i Adis Šehović su se tog kobnog dana policijskim automobilom dovezli u sarajevsko naselje Alipašino Polje nakon zaprimljene dojave o pokušaju krađe vozila s hrvatskim registarskim oznakama. Pripadnici automafije odmah su po njihovom dolasku otvorili vatru na policijsko vozilo i ubili Šehovića, dok je Vujinović s teškim povredama prebačen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. 

Nažalost, nekoliko sati kasnije je preminuo uprkos brojnim naporima ljekara da mu spase život. 

Iza Adisa Šehovića ostali su majka, supruga i sin, a iza Davora Vujinovića majka, supruga i dvoje djece.