Gradonačelnica Amsterdama ne želi ezan sa zvučnika

Femke Halsema je izjavila da 'još uvijek nije pravo vrijeme' da se poziv na molitvu upućuje preko zvučnika.

Početkom oktobra ove godine, u Amsterdamu je pokrenuta inicijativa da ovaj holandski grad dobije prvu džamiju u kojoj bi se ezan, poziv na molitvu, puštao preko zvučnika.

Uprava džamije Blauwe u kvartu Nieuw West je izrazila želju da ova bogomolja bude prva u holandskoj prijestolnici koja će vjernike na džumu-namaz, sedmičnu molitvu petkom, pozivati preko zvučnika, prenosi Anadolija.

Ipak, gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema je izjavila kako se slaže s gradskim vijećem koje još nije spremno da podrži plan da se ezan u džamiji u Nieuw Westu pušta preko zvučnika.

U razgovoru s novinarima, Halsema je izjavila da „još uvijek nije pravo vrijeme“ da se poziv na molitvu upućuje preko zvučnika.

Danas u 2019. godini to nije potrebno, jer imamo sve vrste tehnoloških pomagala koja ljude podsjećaju kada je vrijeme za molitvu“, kazala je gradonačelnica.

Imam džamije Yassin Elforkani je ranije u izjavi za medije kazao kako vjeruje da bi ovim religiju islam na najljepši način predstavili u Amsterdamu.

Oštre kritike desničara


Ideja je već sada naišla na oštre kritike i komentare u holandskoj javnosti, posebno na društvenim mrežama, a najglasniji su iz radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV) koju predvodi Geert Wilders.

Muslimanski poziv na molitvu u Holandiji ima isti status prema zakonu kao i crkvena zvona, ali ipak gradska vijeća imaju ovlasti da utvrde moguća ograničenja - piše Al Jazeera.

U gradu Leerdamu, naprimjer, lokalnoj džamiji je dozvoljeno da ezan za džumu-namaz pušta preko zvučnika.

Ipak, poziv na molitvu svaki dan, poput džamije Ulu u Utrechtu, izuzetno je rijetka praksa u toj zemlji.