Gužve na bh. cestama i granicama uoči prvomajskih praznika

Uoči prvomajskih praznika počele su i gužve na većini putnih pravaca u BiH i graničnih prelaza. Prema informacijama iz BIHAMK-a, najduža čekanja zabilježena su na graničnim prelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška gdje na prelazak granice možete čekati i po sat i po.

Na Bosanskoj Gradišci je gužva i na ulazu i na izlazu iz naše zemlje, a na GP Velika Kladuša su, iako su na ulazu u BiH u funkciji tri trake, zadržavanja i do 40 minuta.

Prema jugu na granici sa Hrvatskom se najduže čeka na Doljanima i Bijači, ali nam čitaoci javljaju da je alarmantno stanje i na Šćepan Polju na granici sa Crnom Gorom.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja te podsjećaju da se danas vozi i prva etapa biciklističke trke koja se danas vozi na relaciji Mostar-Konjic-Tarčin-Kiseljak. Planirani dolazak u Kiseljak je oko 17 sati. Biciklisti voze uz policijsku pratnju.

Danas i sutra vozi se biciklistička trka Beograd-Banja Luka (preko Bijeljine, Brčkog, Doboja, Dervente i Prnjavora) pa vozače koji se budu kretali i tim dionicama savjetuju da budu maksimalno oprezni.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog radova na sanaciji udarnih rupa na dionici magistralnog puta M-4.2 Cazin-Velika Kladuša-granica sa Hrvatskom na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Zbog većeg odrona ili aktivnih klizišta, naizmjenično-jednom trakom saobraća se na putnim pravcima: Sarajevo-Foča (na lokalitetu Sijeračke Stijene), Banja Luka-Crna Rijeka i Lopare-Čelić.

Učestali su odroni na brojnim dionicama, a izdvajamo puteve: Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.