Hadži Zuhdiji ef. Imamoviću bajram je blagdan, i običaji, i tradicija, i sve što je plemenito u životu muslimana

.
Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama – Ramazanski i Kurban-bajram. Ramazanskom bajramu muslimani se raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom. Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije i dijele sadaku…

 

Hadži Zuhdija ef. Imamović nam kaže kako priču o Bajramu počinje pjesmom u čijim stihovima se i kaže kako Bajrami nisu više kao što su nekad bili, a sve to potkrepljuju njegova sjećanja na jedno davno vrijeme. Tako priču o Bajramu nekad i sad, počinje 86-godišnji hadži Zuhdija Imamović iz naselja Ripač kod Bihaća. Porijeklom je iz Jajca, a vjersku službu je započeo i završio u Krajini, na području pet medžlisa: u Bosanskoj Krupi, Cazinu, Bužimu, Velikoj Kladuši i Bihaću. Biti imam, tradicija je u porodici iz koje dolazi, koja nije prestala do današnjih dana, jer je jedan njegov sin, od ukupno šestoro djece iz dva braka, imam u bužimskom džematu Konjodor.

U pogledu u prošlost Zuhdija se slaže sa suprugom Azrom, da je dosta naših običaja palo u zaborav, te se većinom sve svodi na odlazak u džamiju i klanjanje Bajram-namaza. Ramazanski bajram traje tri dana, stoga još nije kasno da posjetimo rodbinu i prijatelje, čestitamo im Bajram, te ugostimo jedni druge. Neka nam i ova priča bude opomena, da trebamo čuvati naše običaje za vjerske praznike i našu tradiciju.