Snježni haos u Austriji: Opasnost od lavine u Štajerskoj na najvišoj razini

Strah od urušavanja krovova zbog velike količine snijega koji ih je zatrpao,trenutno je velika prijetnja sigurnosti Austrijanaca i turista na područjima gdje je palo i nekoliko metara snijega.

Vlasti upozoravaju mještane da budu oprezni i da poštuju upozorenja koja najavljuju nove lavine, javlja naša reporterka Katarina Brečić iz Austrije.

Sve austrijske službe spašavanja, vatrogasci, vojska i komunalne službe za čišćenje saobraćajnica su već nekoliko dana u konstantnoj borbi protiv nezapamćenih nanosa snijega koji su zatrpali većinu ove alpske republike.

 

U nekim mjestima Austrije je već do utorka palo toliko snijega koliko u prosjeku padne u cijelom januaru, pa ne čudi što nadležne službe rade na izmaku snaga. Već su suočeni s brojnim nestalim turistima i lokalnim ljudima za kojima su u potrazi, hiljadama od svijeta odsječenih ljudi, blokadama saobraćajnica zbog snijega ili opasnosti od lavina, te prekidima napajanjem strujom.

"Mnogi turisti ne poštuju upozorenja nadležnih službi, mimoilaze barijere postavljene na saobraćajnicama i time se dovode u opasnost. Mnogi skijaši također ne poštuju upzorenja te unatoč zabranama idu na divlje staze i skijaju, čime dovode svoje živote u opasnost. Još uvijek ima nestalih, no spasilačke služe ponegdje uopće ne mogu izaći na teren zbog loših vremenskih uvjeta. Do sutra se očekuje novih metar i pol snijega", javlja naša Katarina Brečić koja se nalazi u Austriji u Alternmarkt im Pongau.

Centralna služba za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) je drugi put unutar četiri dana proglasila najveći stepen opasnosti od snježnih oluja.

"Onaj ko odsad više ne poštuje službene upute više ne djeluje samo neodgovorno nego dovodi vlastiti i tuđe živote u opasnost“, rekao je vicepremijer Štajerske, Michael Schickhofer.