HEFTIČNJAK: Aganove vragolije - Sredstvo Fahri i Bakiru da se udruže sa Fikretom Abdićem

U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Krajinu poput atomske bombe ove hefte potresa ''seks afera'' u kojoj je ključna ličnost predsjedavajući Skupštine USK, Agan Bunić. ''Aferu'' je objavio Dnevni avaz i vrapcima na grani je jasno da se radi o političkoj odmazdi prema Buniću, jer nije htio po Radončićevom nalogu (a Bakirovoj zamisli) da koalira za Laburistima ratnog zločinca Fikreta Abdića. ''Objave me nisu iznenadile ni najmanje, jer su mi već ranije plasirane i nuđene kao ucjena da zajedno sa SDA i Laburističkom strankom osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića izdam Krajinu za radi vlasti i prolaznih političkih pozicija, te da tim činom povrijedim porodice poginulih boraca, ako Bog da Šehida, koje su svoje najmilije izgubile u bratoubilačkom ratu'' kaže Bunić. Jasno da Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović ne biraju sredstva niti partnere da bi očuvali nakaradnu vlast. ''Vragolije'' Agana Bunića samo su sredstvo kako bi ta politička himera održala samu sebe...

Reakcija predsjedavajućeg Skupštine Bunić Agana na medijske objave: “Ovo je samo nastavak ucjena i zastrašivanja mene zbog odbijanja koalicije sa Laburističkom strankom”

Nema boljeg opisa stanja naše Krajine od prošlonedeljnih dešavanja u Sanskom Mostu. Naime, s jedne strane retrogradne snage koje su opustošile Unsko-sanski kanton u proteklih dvadesetak godina i koje žele na najčistiji i najpogodniji teren za poljoprivredu i turizam instalirati prljave termoelektrane sa sumnjivim kapitalom, i druge strane snage koje žele drugačiju Sanu i Krajinu – one koje sa održivim zelenim projektima namjeravaju od ovog kraja napraviti zanimljivu i primaljivu turističku destinaciju, sa zdravom hranom i čistom okolinom.

Budućnost Unsko-sanskog kantona ne smije biti bazirala na tehnologijama i industriji koja zagađuje okolinu i strategije svih evropskih zemalja se baziraju da ih u skoroj budućnosti namjeravaju u potpunosti zamijeniti ekološki prihvatljivim. Malo je regija u Evropi koje imaju takav potencijal kao Krajina. Oni koji su je opustošili ne mogu joj donijeti ničega dobroga u budućnosti. Ekološki i turistički održivi projekti su jedina zdrava vizija razvoja našeg kraja. A to mogu samo novi ljudi.

NB:Turizam i ekologija su interes ljudi u Sanskom Mostu, a ne trovanja i sumnjive termoelektrane

A pravu medijsku bombu na našu zemlju bacio je franuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u intervjuu za ugledni list The Economist kazao da je ''Bosna i Hercegovina tempirana bomba koja otkucava tik pored Hrvatske i koja se suočava sa problemom džihadista povratnika u BiH''. Macron u iz čije zemlje je višestruko više državljna otišlo na strana ratišta nego iz BiH, kao i da se njih oko 450 namjerava vratiti u Francusku, jasno da još jednom demonstrira licemjerno lice one Evrope koja se zatvara u samu sebe. I nije prvi put da Evropa izda Bosnu i Hercegovinu i da nas predstavlja onakvima kakvi nismo. Macron je imao svoju šansu i dosta Evropljana ga je vidjela kao novog svježeg i otvorenog lidera. Ali njegovo zabijanje noža u leđa prvo Sjevernoj Makedoniji, pa ovom izjavom i Bosni i Hecegovini jasno pokazuje da se radi o limitiranom i retrogradnom političaru koji je lice loše Evrope.  

Macron: BiH je tempirana bomba

Kako se Evropa zatvara, “jadni” Balkan pokušava da između sebe nađe neka praktična rješenja. Tako je u Ohridu na stolu Sporazum o saradnji, zajedničkom angažiranju i eliminiranju svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala. Očekuje se da Sporazum dovede do slobodnog kretanja građana tri države (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija) samo s ličnim kartama i da se omogući efikasniji rad vlasti na graničnim prelazima. U deklaraciji se najavljuje mogućnosti otvorenog tržišta i poslovnih inicijativa u cijelom regionu, bez obzira na sjedište preduzeća, što bi doprinijelo zapošljavanju i podstaklo razvoj. Očekuje se da se ovom projektu pridruže i Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Ovaj takozvani "Mali Šengen" jest dobar odgovor za licemjernu i neodgovornu politiku Evropske unije prema našoj regiji. 

Vučić, Zaev i Rama utvrdili deklaraciju o regionalnoj saradnji

U hercegovačkom gradiću Nevesinju ove sedmice desio se nesvakidašnji gest za naše prilike. Naime na programu akademije na Dan opštine Nevesije, čiji režiser je bio Aleksandar Pejaković iz Banje Luke, trebao je nastupiti poznati beogradski glumac Vojin Ćetković, zajedno s kolegom Dejanom Lutkićem. Također, proslavljen je Mitrovdan i slava boračke organizacije RS-a, te sjećanje na “slavne mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine”. No, neposredno pred održavanje svečane akademije Ćetković i Lutkić su, kako tvrde organizatori, tražili da se sa bine skine veliki natpis “Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu” uz koji je stajao grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske – Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Nakon što su to organizatori odbili, glumci su odlučili da napuste Nevesinje bez učešća na akademiji. U Nevesinju je nekad  davno “pukla puška” a evo ove sedmice i častan čin.

Poznati beogradski glumac tražio da se skine grb Republike Srpske

Na obilježavanju 25. godišnjice od oslobođenja Kupresa, desio se verbalni incident na račun lidera HNS-a i HDZ-a Dragan Čovića. Naime, jedan pripadnik boračke organizacije prekinuo je govor generala Stanka Baje Sopte iznijevši svoje nezadovoljstvo zbog djelovanja vodećih političara HDZ-a" "Potomstvo mi je u Njemačkoj, a djeca Borjane Krišto i Dragana Čovića se sva uhljebila. Gdje su moja djeca? Ja sam ušao prvi na Kupres sa specijalnom livanjskom policijom. Ranjen sam. Koga hvališ? Ja sam ranjene i mrtve ovdje previjao i gledao, a nisu ni Borjana ni Čović koji ne daju mome djetetu živjet". Hrabar čin. I trebamo ih sve više. Da otjeravmo sve čoviće, dodike, izetbegoviće…

Prekinuo govor na Kupresu: "Djeca Čovića i Krišto su se uhljebila, a gdje su moja" (VIDEO)

U posjetu nam je stigla švedska kraljevska porodica, princeza i prestolonasljednica Victoria, princ Daniel i zamjenica predsjednika Vlade i ministrica za okoliš i Klimu Švedske Isabella Lövin. Princeza je podsjetila je da je oko 60.000 izbjeglica iz BiH došlo u Švedsku tokom ratnih dejstava devedesetih u BiH, a većina ih je ostalo živjeti u toj zemlji gdje su izgradili život, ali su odigrali i važnu ulogu u izgradnji boljeg i dinamičnijeg društva u Švedskoj. Bujrum opet u Bosnu i Hercegovinu, draga princezo.

Izbjeglice iz BiH su odigrale važnu ulogu u izgradnji bolje Švedske