Hiljade Čeha na ulici: Traže smjenu “ruskog agenta” Zemana

Česi
Hiljade Čeha na ulici. Prag, Brno i desetak drugih gradova širom Češke bili su poprišta protesta protiv predsjednika Miloša Zemana. Nezadovoljni građani uvjereni su da se u novom rusko-češkom diplomatskom ratu od 17. aprila šef države ponaša kao agent Rusije. Umjesto da brani interese Češke i njenih građana.

 

Konkretan povod da Česi večeras izađu na demonstracije protiv Zemana bilo je njegovo obraćanje građanima u nedjelju.

On je tada osporio tvrdnje češke vlade, izvještaje policije i bezbjednosne službe BIS o umješanosti dvojice ruskih agenata GRU u eksplozije magacina municije u jesen 2014. godine. Tvrdi da istraga računa i na verziju nestručnog postupanja sa municijom. Iako je ta verzija isključena još pre nekoliko godina.

Hiljade Čeha protiv Zemana

Češki mediji nabrojali su da je u govoru od osam minuta predsjednik Češke pored pominjanja verzije koja je u istrazi odbačena, što su odmah citirali ruski zvaničnici i mediji, uspio da iznese još nekoliko neistina i dezinformacija.

„Umjesto podrške svojoj državi… Predsjednik ponavlja iste bajke kao proruski dezinformativni portali i ruska propaganda. Njegov ostanak na funkciji je prijetnja za našu republiku”. Kazao je danas jedan od organizatora demonstracija Benajmin Rol iz udruženja Milion trenutaka za demokratiju.

Česi su na protest pod parolom „Predsjednik je pretjerao“ donijeli češke i zastave Evropske unije. I transparente sa porukama „Mjesto nam je na Zapadu“. “Zeman izdajica”. Ili „Nismo Rusija, nismo roba“.

Demonstranti su pozvali senatore češkog parlamenta da tuže predsjednika Zemana Ustavnom sudu za veleizdaju. Na mjestu se potpisuje i peticija sa tim zahtjevom. Iako je gornji dom češkog parlamenta već počeo da provjerava ima li elemenata i osnova za takvu tužbu.

„Posljednjih osam godina Zeman je pokazao da ne smijemo da se pouzdamo u pristojnost i Ustav. On ništa takvo ne priznaje. Sve što je učnio tokom svog mandata u odnosu prema Rusiji ima jedno ime – veleizdaja. Vlada nam izdajica sa Hradčana“. Kazao je Rol.

Na najvećem večerašnjem protestu, u Pragu, okupilo se, prema procjenama policije, oko 10.000 ljudi na Vaclavskom trgu. Uglavnom su poštovali sanitarne mjere zbog pandemije COVID-19. Između ostalog da drže razmak od dva metra.

Zeman je počeo je da gubi povjerenje Čeha već zbog pandemije COVID-19. Kada je bio skoro nevidljiv. U nekoliko intervjua uglavnom je lobirao za to da se uveze ruska vakcina Sputnjik V. Bez registracije u Evropskoj uniji.

Smjena ministra zdravlja

Uspio je i da izdejstvuje da početkom aprila vlada smjeni ministra zdravlja Jana Blatnog. Taj ministar kategorično je odbijao da vakciniše Čehe vakcinama koje nisu prošle provjeru Evropske agencije za lijekove. Nije htio da odobri izuzetak za Sputnjik V. Čije isporuke je predsjednik Zeman u januaru ugovorio.

Afera Vrbjetice kao i češko-ruski diplomatski rat izbila je 17. aprila. Kada je češka vlada optužila dvojicu agenata ruske vojne službe GR. Iste koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji… Da su umješani u dvije eksplozije magacina municije u tom selu na jugu Češke. Prije sedam godina kada su poginule dvije osobe. Sanacija je trajala šest godina. Materijalna šteta dostigla je 40 miliona eura.

Češka je zbog toga odlučila da 17. aprila protjera 18 ruskih agenata GRU i SVR sa diplomatskim pokrićem iz ambasade u Pragu. Rusija je uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata dan kasnije. Što je skoro paralisalo rad češke ambasade u Moskvi.

Češka je na to reagovala tako što je iskoristila mogućnost koju joj daje Bečka konvencija i dala Rusiji rok do kraja maja da svede svoju veliku ambasadu u Pragu, sa dva puta više diplomata nego što ima američka, na isti broj koliko je ostalo Česima u Moskvi. Svega sedam diplomata i 25 zaposlenih bez diplomatskog statusa.

Češka je zatražila podršku i solidarnost od saveznika u EU i NATO. Što je i dobila. Neke zemlje kao Slovačka, baltičke republike i najnovije Bugarske izašle su u susret Češkoj da solidarnost iskažu i protjerivanjem ruskih diplomata.

Zemanu nakon njegovog komentara afere Vrbjetice i češko-ruskog diplomatskog rata, prema najnovijoj anketi koju danas objavljuju češki mediji, ne vjeruje više čak 63 posto Čeha. Svega 22 posto Čeha smatra da u diplomatskom ratu sa Rusijom predsjednik brani interese svoje zemlje. A ne da se ponaša kao agent Moskve.